Saturday, 20 June 2015

Merawat Hidung Tersumbat yg menyerang di bulan Ramadhan

Salam n hi..
Rasanya belum terlambat utk I ucapkan Selamat Berpuasa kepada semua readers. Semoga kita mendapat lebih keberkatan di bulan Ramadhan tahun ini berbanding tahun2 sebelumnya (Errr.. last year xpuasa langsung sbb bersalinkan si kembar #acanucin ni haa).

OK.. mcm biasa, bulan Ram-dhoon kenalah bgun n masak sahur, kan. Bkn ade maid nk masakkan or mak sendiri nk tolong hidang nasi. Dh besar panjang n ank 4 dh pun (tp tetap homesick!!). Alkisahnya bangun pagi buta untuk menumis bagai, hidung ni asyik tersumbat n pyh benor nk bernapas (mintak nyawa!!). So kita bukakla kitab Natural Healing kita mcm biasa..

OK, hidung tersumbat ni mungkin sbb allergy atau ada nasal polip yg menghalang udara masuk secara semulajadi. Ah sudah.. mcmn ni.. nk kate allergy, takdelah plak pengesahan dr doktor bertauliah. Pengesahan dr yg tak bertauliah byk je..hehe.

Tengah2 mnulis ni si kmbar ni dok merayap around me mcm beluncas..geramm.
Ok, berbalik pada hidung sumbat tu, I cuba cari blend atau gabungan Essential Oils (EO) utk Nasal Congestion atau Hidung Tersumbat ni. Ada byk kombinasi tapi sebab Lime Essential Oil baru sampai from US, I nk try kombinasi atau blend yang ada Lime dalam botol 10ml dicampur dengan Sweet Almond Oil yg sgt baik utk kulit (tiba2 teringat Almond London, hoi2)

Nasal Congestion (kon-jes-shen) Oil:
1. Eucalyptus
2. Rosemary
3. Lime

Dh siap blend I sapu di T Zone dan pipi di tepi hidung or senang cerita Sinus Zone la kan dan tak lupa untuk urut area yang I sapu Nasal Congestion Oil selama beberapa minit (sampai merah2 kulit, jgn sampai lebam!! Hehe). I ulang selang 10 minit. 

Tadaaaaa!! 

Clear pernafasan yang sebelum ni sangkut2..
Oh ya, perlu diingatkan, minyak ni untuk yg berumur 6 TAHUN KE ATAS sahaja ye. Sebab EO yg I gunakan tak sesssuaii utk baby n kanak2 di bawah 6 tahun.
OK klau ada antara readers yg nk cuba Nasal Congestion Oil 10ml ni, bolehla SMS or Whatsapp this no and purchase. 

Azlin Zain | 019 - 3110844 | 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...