Tuesday, 17 March 2015

Sapu kunyit pada bayi selsema

Salam,
Berjaya juga I sapu kunyit pd hidung my twin, Hussayn @ Ucin sbb dia sungguh2 tak bagi kita sentuh hidungnya sejak kes I sedut hingusnya tu. Ikut tradisional, kita hiris kunyit hidup n sapu di hidungnya. Tapi nampaknya pyh nk selet2 laju2 sbb mmg dia tak bagi kita pegang2 hidung kesayangannya tu. LOL.




Udahlah dikembungkan pipinya tu sebab berkerut muka silau flash camera, pakai romper bunga merah plak ye dik Ucin. Hehe. Naya ibu ni ye. Balm kunyit yg I buat ni Alhamdulillah lebih added benefits sbb I dropkan Lavender n Lemon sbb EO 2 ni anti-inflammation n ada calming effect. Alhamdulillah lepas 2 hari I sapu di batang hidungnya. dahi sikit n pipi tepi hidung sikit, hingusnya pun kering. Tapi jangan risau sbb stain kuning tu tak xlama. Lepas mandi ia hilang.

Kunyit ni ada banyak khasiat. Mat salleh Westerners pun mengakui betapa potent nya kunyit ni. Cuma I je mula2 dulu agak reluctant dgn natural healing ni. Lepas frust dgn drugs n medicine brulah Allah bukakkan hati I utk do in depth research on this field. Alhamdulillah..Alhamdulillah..

Rupa balm kunyit yg I buat ada kat bwh ni:




Balm kunyit 40-50g ni boleh add 2 jenis EO ikut suka. Agen pemekat adalah Beeswax yg I beli n cairkan dlm Sunflower oil, sweet amond oil n kunyit yg I tumbuk dgn lesung (khas utk aromatherapy purposes). Sebenarnya warnanya amat kunig tp camera Samsung ni xdpt nk tonjolkan kekuningan balm I ni. Haish sedih betul.

OK, mommies out there boleh buat sendiri n titikkan EO untuk flu. Antara EO elok untuk flu:
1. Eucalyptus
2. Peppermint
3. Lavender
4. Lemon

dan banyak lagi. Tapi yg multipurpose adalah yg 4 atas ni lah ye. Kalau katakan mommies pyh nk buat sendiri, I'm selling them for RM10 utk 1 bekas n poslaju mcm biasalah RM6 utk 500g pertama.
Mommies out there boleh juga apply Turmeric Balm ni pada anak2 lain yg dh besar cuma perlu lebih kerap la. Di samping tu, bolehlah teruskan makan ubat bila perlu sbb natural healing ni is best for us to practise every day, brulah menjadi. Sbb badan kita dh byk sgt sogok dgn drugs kan.

OK, bolehlah whatsapp atau sms I di 0193110844 (LIN) to purchase.

Wassalam.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...