Wednesday, 28 January 2015

Kenapa baby oil bahaya?

Salam and hi,

sejak 2 menjak jd mother of 4 ni I lg byk membaca. Bukan makin bz xmembaca tp makin suka pulak nak2 anything related to natural and homemade beauty & health ni. However suddenly I came across blogs yg against baby oil digunakan pada badan kita apetah lg pada badan anak2 kecil. Tak kira brand terkenal, tempatan atau imported, the content itself yg membahayakan.

Apa yg I baca, kebanyakan baby oils ni pada bottle nya tertulis

...."Mineral oil, fragrance"....




sebagai ingredients nya. Ape tu mineral oil? Takkan mineral water kot kan. So bila I baca blog ni writer tu lis pasal keburukan mineral oil pada manusia, telan air liur I dibuat nya. You can read them yourself HERE and HERE and also HERE dan kisah tragis baby & baby oil HERE

Well, lepas baca articles ni semua, lagilah kuat I nk practice safe and natural products used onto my children's body. Apa2 yg berkaitan dengan petroleum ke parafinum ke or petrolatum semuanya I xnk. Sebab tulah I beriya cari beeswax untuk buat products for my children. Walaupun harganya tak murah, I rasa memang perlu kita start dari sekarang. 

Apa antara keburukan mineral oil:

*Penggunaan pada kulit muka akan menggalakkan jerawat dan buat muka kelihatan semakin tua dari usia.
*Mineral oil bertindak sebagai pembungkus plastik pada kulit kita seterusnya menyebabkan kulit sukar bernafas jadi kulit tak menerima lembapan semulajadi sekaligus kita kehilangan connective tissues dan kulit akan tua cepat.
*pemakaian beulang kali juga menyebabkan kegagalan fungsi organ seperti "ovarian dysfunction, endometriosis, miscarriages, and damage to the immune system, Anderson states.

Oleh itu, semalam juga I beli vegetable oils mcm grapeseed oil dan olive oil dan titikkan beberapa drops essential oils dan sapu pada badan my chidren and they all slept soundly mlm tadi, Alhamdulillah. 

I pun memang ada buat extra and packed them cantik2 dlm essential oil bottles. Later I'll launch them lah, Insyaallah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...