Tuesday, 7 April 2015

Mengenali essential oils sebagai rawatan alternatif

Salam & good day,

Entry kali ni I nk cerita psl mcmn I boleh terpanggil utk study abput essential oils for daily use. Rupanya Essential Oils (EO) hv been widely used in Western Countries n other continents. Cuma di Malaysia sj yg belum meluas penggunaannya.

In terms of medical and health, Malaysia ni kiranya antara yg paling murah kosnya N paling senang access to medicine or drugs. Kita masuk klinik, jumpa doctor, keluar & ambil ubat. Semuanya under 1 roof. Mcm yg my sis who used to live in California, consultation & ubat dikenakan caj berbeza.. dan MAHAL! Pernah my niece kna Otitis Media, doc yg consulted her to examined n usik2 sikit bila keluar je bill tengok2 USD105!! Dan, ubat tak diberikan sekali, ya. Resit ubat yg diberikan tu kena pergi ke farmasi dan bayar ubat di situ. Memang buat duit medical practitioners di negara luar ni.
So, due to that reasons, Westerners ni turn to a healthier lifestyle n alternative medical treatment.
Kembali pada zaman sebelum medicine n drugs were invented!!
Bila I fikir balik, I baru realized yg I dh terlalu dependent dgn drugs & steroid which without knowing byk side effectsnya pd ank2 kita especially babies.
Personally I cukup xsuke N' cuba sedaya upaya elakkan dr mengeluarkan 'curative statements' mcm :
i. Produk ini boleh menyembuhkan resdung!
Ii. Produk ini boleh menghilangkan stress!
Sebaliknya we refer to the plant's specialty, contohnya
a. Lavender dikatakan mempunyai bau yg berpotensi untuk meransang otak menjadi lebih tenang.
b. Lemon mempunyai sifat citrus yg menyamankan dan selalu digunakan kepada kanak2 yg hyperactive.
Do you notice the differences? Essential oils ni ada byk kegunaan apabila dicampur mengikut resipi tertentu. Antara penyakit yg sesuai dirawat dgn EOs : 
1. Resdung
2. Selsema N' batuk
3. Sakit kepala
4. Colic @ kembung perut
5. Parut di kulit
Dan banyak lg.
Cara untuk menggunakan EOs

Personally I disarankan utk sapuan LUARAN shj N' mmg xberani nk ingest or consume. EOs sebaiknya dicampur dgn carrier oil seperti Grapeseed oil atau Olive oil ataupun Sweet Almond oil dan disapu pada kulit contohnya tapak kaki dan diurut. Boleh juga EOs diletakkan dlm diffuser atau humidifier untuk dpasang di rumah. 

Npk tak merbahaya kan?

So kali ni mmg I nekad utk study carefully bab EOs ni untuk my children.
Tak nak biasakan diorg dhn ubat2an lagi kalau xmemerlukan. EOs ni untul pklau betul caranya boleh menghindari penyakit2 yg biasa babies n children dapat. So sgt berbaloi utk parents yg nkkan natural healing buat ank2 n Insyaallah dpt kurangkam penggunaan ubat2an n bil klinik atau hosp swasta yg tak dpt nk claim insurans tu kan. 

EOs brand ape yg I beli from US? I akn tulis dlm next entry. Tunggguuuu..




Lots of Love,
azlinzain
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...