Monday, 22 September 2014

Kembali bekerja selepas melahirkan kembar

Salam,
Akhirnya I kembali bekerja setelah cuti bersalin selama 3 bulan. Jgn tertipu. Bukannye dpt maternity leave ye sbb my company is not directly undee MARA tp ank syarikat sj.

OK, cuti bersalin just 2 months. Selebihnya I habiskan Annual Leave dan ambil Unpaid leave 2 minggu. Sajelah nk kemas umah. Selama 3 bln jg the kids mmg xboleh2 nk mngemas. Dgn twin babies nyelaa. Dgn yg kakak2nyela. Pendek kate masa berlalu mcm tuu aje.

Mula2 dulu ingatkan nk resign aje n work from home. Tapi, Allah sebaik2 Perancang. i mmg xenjoy being with the children, feed them, bathe them and ebtertain them. Tiba2 rasa diri ini takde life. Pernah a few times I rasa down waktu Maghrib. My friends kata baik2 tu tanda mcm nk kena 'baby blues'. Jadinya I pejam mata sajelah dengan kos menghantar anak ke nursery, Tadika Genius Aulad n van tu yg mencecah RM1700 monthly tu kan.

Fuh!!

Scarry tuu. Alhamdulillah, mindset pun dh ubah. I dh rasa confident hantar children kat nursery along with their sisters yg 2 org tu. Yg lagi menghairankan tu, I ni mmg jenis yg liat bangun pagi. Tertiberr je biological clock ni dh terset alarm, pkul 5.30am mesti bangun & bersiap. 

Dalam gelap, okay. 

Tak nak bagi anak2 terbangun. So dari being skeptical about wearing shawl sbb anak dh ramai, I jd suka pulak pkai shawl, nak2 'Half Moon Shawl' Made in CK Rahim Bangi getaway..kikiki.

Tapi bab masukkan anak2 dlm kereta tu yg agak hazab la.. Bayangkan keluar rumah 7.30am. Dgn nk kejut kkknya Alea lg, masukkan the babies n then baru my 2nd daughter Addina sbb dia suke dok lena lagi.
Lama2 mmg naik muscles lah lengan I ni..

 

OK, tu aje pot pet pagi ni.Jumpa lg di entry akan datang..
Muahhs..(gedix)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...