Tuesday, 5 August 2014

Ruam lampin - HH nangis sepanjang malam

Salam,
Baru-baru ni my twins Hassan dan Hussayn (HH) menangis tak sudah xkira mlm or siang. Seperti biasa culprit yg disyaki ialah perit HH colic/gassy. So my mother pun tuamla perut HH dgn daun mengkudu n daun sirih. Bila diurut, HH terdiam lah juga sbb diapernya dibuka sikit.

Bila time my mother blk kampung, Hassan mnangis kuat mcm kna rasuk bila mlm. I thought dia kn gangguan ke ape. Beriya bkk mp3 ayat Quran n azan. Still jg xberenti mnangis. Last2 I bukak diapernye n wipe dgn wet tissue.

Teruss.. diam. Dh tak mnangis. Tp bila I wipe testicles or scrotumnya, melalak semula. So...
Taulah I yg Hassan kna diaper rash bhg scrotum n anal nya. Reason??

I wiped kasar sgt b4 ni masa tukar diapernya. Kesian anak ibu. Sorrylsh ye. Ibu ni 1st experience handling boys.. so ape I buat??

Sapu those area dgn Earth Mama Angel Baby Bottom Balm. Sapu rata, baru pakaikan diaper. I tak rase the culprit is the diaper. Rasenye tak perlu tukar brand diaper pun. Sbb in 24 hrs HH dah tak meragam. Maybe masa diorg urinate, pedihla those area tu kan. Aduuuh guilty btol ibu rase. Rase fail as a mother.

Haa klau nk tau mcmn rupenye balm yg I applied to HH tu ade kat pic bwh ni. I bought this masa pg US aritu. X salah I kat babydash.com ade jual item ni. Mmg sangat recommended. Tapi klau nk apply or sapu dgn cream brand lain pun bole cthnya Pureen diaper rash cream. Menjadi juga. Blh jd shield dr terkena urine yg bisa bila terkena kulit ruam or melecet tu.

Ok sampai sini dlu kisah kami semuaa !!  Ayat Upin Ipin tu.

Wassalam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...