Saturday, 5 April 2014

Mengandung kembar : Persediaan berpantang

Salam to all,

Tertangguh pulak entry Persediaan Berpantang ni. Insyaallah I akan share serba sedikit my preparation for confinement this time around. Kalau orang lain berpantang 100% tradisional, I akan berpantang 50-50 Western+traditional Malay .. chewwah.
p/s: Sebenarnya tengah menaip ni my 1st daughter tengah melalak.Biarkan dia melalak sekejap. Lol.

Masa I bersalinkan my 2nd daughter, I bought Set Bersalin Nona Roguy online. Boleh click DI SINI. Price pun OK sbb masa tu tgh sale utk members. I beli set lengkap kecuali bengkung. Kali ni baru terasa2 nk beli bengkung sebab Insyaallah this will be my last pregnancy. Tutup production lah rasenye cukup 4 anak dh ni. Alhamdulillah, mintak 3 dapat 4. Still lg dlm kuota i.e. 5 org anak per family.

OK kali ni from Nona Roguy online I cuma bought 2 things : Minyak herbanika n Phytonatal. Boleh layan pic di bawah. I xbeli 1 full set sbb yg last time pun xterhabis. Sibuk dgn anak2. Kali ni pulak my mom tak boleh nk tolong banyak sebab still recovering from accident. So rasenye 2 items ni yg memang betul2 I consume during confinement.

Minyak Herbanika 100ml & Phytonatal 100 biji

Minuman berpantang
Dalam full set bersalin Nona Roguy, memang dah ada uncang air herba namanya Teh Akar Herbanika. Alahai tekak I tak boleh nak lau pulak dengan rasa teh ni even I dh cairkan ia, dh tambah halia dan madu. I tau memang banyak testimonials kat luar sana tentang kebaikan teh Nona Roguy ni tapi nk buat macamana, memang I tak lalu.

So kali ni I beertukar pada Organic tea brand Earth Mama Angel Baby namenye Monthly Comfort Tea. Dulu namanya Postpartum Tea atau teh berpantang. Tapi I rasa the company changed the name untuk kegunaan wanita dalam haid. So boleh consume monthly dan dijamin organic.

Rasanya a bit minty dan boleh dicampurkan dengan madu. Rasa ringan badan lepas minum. Before thismemang I minum monthly. Kebetulan last year beli lebih, teruslah I buat my confinement drink. Jimat, gitu. I tak tau berapa harganya di sini, tp Insyallah I will make it available via our online shop dan harganya sekotak 16 sachet iyelah RM30 tidak termasuk postage. Boleh layan pic di bawah ni tapi sorry censored sikit.


Earth Mama Angel Baby Organic Monthly Comfort Tea
Selain teh organic berpantang, I juga ada baca yg minum air rebusan kurma merah dan gula batu elok untuk memanaskan badan dan meningkatkan production susu. Oleh sebab itu I dah beli berpeket2 kurma merah. Insyaallah akan lebih bersemangat kali ni. Rebus dulu dan simpan dalam fridge. Nak minum nanti boleh campur dgn air panas sj senang. Nak rebus time berpantang rasenye tak realistik sebab I akan bz dengan 4 anak2 di rumah.

Mandian Berpantang
Dalam full set bersalin Nona Roguy memang dah ada serbuk lulur dan uncang mandi. Yang uncang mandi tu memang I guna sampai habis. Malangnya yg serbuk lulur tu I melulur sekali dua saja. So I akan try gunakan baki serbuk lulur untuk sesi berpantang kali ni. Bukan apa, lepas bersalin c-sect ni memang sakit nk duduk lama2 dalam bilik air. Takut bentan pun ye. So bila ada masa kena disiplinkan diri melulur diri ni contohnya masa the babies tido. Nak tunggu kakak2nya tido memang tak,lah kan. Main je 24 jam *sigh*.


OK, ramai mombloggers yg syorkan herba mandian brand TYT. Tapi alang2 I jumpa EMAB organic products ni, teruslah cari mandian berpantangnya. Alhamdulillah, ada rupanya. Harga pun tak mahal. I beli 1 box saja. Nanti rebus dan buh dalam baldi masa nak mandi. Rumah I kebetulan dah ada water heater, so tak lah susah Insyaallah kali ni nk mandi air panas tak payah nak masak air bagai dan mencedok dari baldi kecuali air mandian herba ni. OK boleh layan pic bawah ni.

Earth Mama Angel Baby Postpartum Bath @ Herba mandian berpantang
Info tentang product ni:
Postpartum Bath Herbs is a soothing, comforting blend of skin regenerating, styptic and antibacterial herbs and salts to help reduce swelling and speed healing of vaginal soreness, episiotomy and perineal bruising. Great for both prenatal and postpartum hemorrhoids. Packed in easy to use, individual herbal pads, each is perfect for one use, without the soggy herb cleanup! Directly after childbirth and for several days, use the moistened herbal pads iced to comfort achy lady parts. Later, use it warm, or in a sitz bath, for soothing relief.
  • With salts, oatmeal and organic herbs that have historically been used to support postpartum women
  • Packaged in easy to use pads
  • USDA Certified 100% Organic
  • No Artificial Fragrances, Preservatives or Dyes
  • Zero Toxins, Gluten free, Vegan, Cruelty-free
  • Number of Pieces: 6
  • Used For: Cleansing
  • For Use On: Body
  • Scent: Unscented
  • Health Concern: Dry Skin
  • Features: Soothing
 Price: RM25 untuk 6 sachets.

The next product yg I mmg standby semestinya Earth Mama Angel Baby Bottom Balm.

Info on the product:




Earth Mama Angel Baby Mama Bottom Balm

Mama Bottom Balm soothes and cools with an organic olive oil base infused with healing organic herbs — St. Johns wort, Yarrow, Witch hazel, Calendula, and Witch Hazel, herbs traditionally used for prenatal and postpartum hemorrhoids, postpartum vaginal swelling and bruising and episiotomies. Not just for mamas, great for any adult with bottom problems too! Zero toxins and no artificial preservatives or fragrance. Certified Organic by Oregon Tilth. These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.

Health Concern: Pregnancy, Hemorrhoids, Post-Partum
 Health features: Cooling

Pakaian Berpantang 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...