Monday, 31 March 2014

Mengandung kembar : Menjaga anak kena chicken pox


Salam to all,
Harini mmg dugaan sungguh. Bru hari 1st my daughter skolah. Tgk2 arini bintik2 merah berair pd badannya rupanya chicken pox or cacar air.
At first xpulak ingat chicken pox sbb Alea pnh kna ms 9 months. Tp arini blk dr taska the staff kate bintik2 gelembung tu obvious n siap ade yg dh pecah. Wah!! Serious ni. Klau tau dek tadika, kna warning lg ibunya ni.
So ptg td ambil dr taska terus bwk Alea ke klinik n the doctor, Dr Suresh dgn convincing nya sahkan mmg chicken pox. I terdiam juga sbb mmg byk kja tertangguh dek my pregnancy yg threatened dgn pre term contraction nyelah, now ank kna chicken pox plk. Tp xpelah, bila family mmber sakit kita nk kerja pun xsenang hati.
One more thing, mybe pns dlm hidung Alea plk bleeding twice ptg td. Adoi risaunye ibu ni Alea. Esok mmg akn I refer ke Columbia Specialist sbb nk quarantinekan dr adiknya. Sorg sakit ckuplah. I sdri pun kudrat dh menipis je ni.
Doakan Alea n myself kuat mngharungi dugaan ni bersama. Insyaallah.
Ok ni I enclose skali ubat yg Dr Suresh prescribed.

Buat sementara waktu, I amik cuti dan jaga Alea di rumah. Tapi disebabkan I pregnant dan tak larat, I admitkan juga Alea ke hospital swasta utk rawatan antibiotik sbb tekak Alea dh merah n ade biji putih yg agk besar. Kesian juga sbb Alea kna psg IV tp jg fi rumah pun I xreti mn. 

Mlm je Alea shoot demam. Pujuk jugalah dia utk mkn ubat n jelum badannya dgn air dgn towel kecik ysng sebelum tu i basuh Dgn cecair Dettol. Untuk jaminan kebersihan. I xbg Alea garu so dia tekap2 spots dgn wet towel tu. Lega katenye.

selang 4 jam mmg I bg Alea paracetamol sbb badannye akn dedar atau demam. Takut pula sakit joints nya so mmg bglah. Spots tu plk I sapu krim yg mcm dlm pic tu namenye Hidrocortisone klau xsilsp I. Kurangla gatalnye tu.

Bilik di Columbia Specialist Hospital penuh pula so kami blk umah dlu n tggu officer hospital utk admission. Ni tdo fh bdk2 ni. Alea je ssh tdo skit sbb dia mmg xbiasa tdo siang.

Ibu doakan Alea cepat naik ye syg. Aamiiiin.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...