Friday, 19 October 2012

Anak demam panas - Columbia Specialist Hospital (CAH) Puchong

Salam semua,
Hari ni masuk hari kedua I bermalam di ward. My youngest daughter, Addina demam panas pula. 

My sister in law telefon kelmarin bgtau yg Dina menggigil mcm kesejukan. I tak fikir panjang terus balik rumah. I ambi bacaan suhunya. Suhu badannya drop kemudian naik mendadak hingga 39.5 deg. Badannya menggigil dan lemah.

Petang tu I bwk Dina ke Klinik An-Nur, Pinggiran Putra. Dina ok dan kembali ceria bermain bersama kkknya Alea. 

Mlm semalam Addina sekali lagi menggigil. I kejut my husb n kami terus ke hospital di bilik kecemasan. I mmg nk admit Dina sbb nk tau kenapa demamnya sampai mggigil. Tapi MO yg attended kami kata xperlu. Agak tak puas hati sebab Dina dah 3 hari demam n paracetamol nampaknya tak menunjukkan kesan yg positif. Kami pulang ke rumah mlm itu. 

Semalam pagi, Dina bangun pg menggigil lagi buat kali ke 3. I kejut my husband n kami ke hospital sekali lagi. I called CAH n aturkan appointment pukul9:30am. Jam waktu itu menunjukkan pukul8:50am. I tiba-tiba risau sebab jalan sesak dari Bukit Puchong. Alhamdulillah kami sampai lewat sedikit tapi kebetulan Dr Cheok baru turun dari buat round di ward.

Dalam bilik rawatan, Dr Cheok terkejut sbb beliau sangka Dina dh dimasukkan ward utk rawatan lanjut. Kebetulan kami bertemu di ruang kecemasan sebab Dr Cheok ada emergency csect. I bgtau beliu yg MO mlm itu mencadangkan kami pulang kerana katenye kanak-kanak bila demam mmg 'biasanya' akan menggigil. I yg mmg xberapa puas hati dr mlm td pun komplen pd beliau sbb takkan kami nk tunggu sampai menggigil 5 hari atau smpai kna sawan baru nk ke hospital. Kami bukan doctor. I sendiri jd super panic bila anak menggigil demam.

Sampai sj di ward, merengekla Dina sbb bosan. Siap pasang drip oleh MO di Ward emergency, kami ke bilik yg disediakan.

Sedih belum abis nangis install drip.

Pengsan mkn ubat selsema.

Nk berjalan2, drip pun minta dicabut.


Blind pun boleh jd one of her toys di hosp.

Addina pun dah bosan wayar dh berselirat di badan.
 Overall, memuaskan di CAH Puchong ni. Nurses pun baik n muda2. Sabar melayan karenah I, ni kan. Kali ke 2 warded di sini buat Addina. Moga kita x singgah sini lagilah ye anak2 ku. Moga semuanya sihat selalu baru ibu ayahmu ni senang hati.

Bil hospital : 2 malam RM2400. Telan air liur juga menengok bil. Tapi disebabkan Insurans company yg bayar, I pulang dgn hati girang. bye-bye CAH!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...