Please CLICK on the Ad

Followers

Saturday, 4 December 2010

Resipi mudah sos blackpepper





Salam to all

tag
Hi, semlm I berjaya masak sos/kuah blackpepper . Yabg kelakarnya resepi I ni xguna bahan-bahan yang dahsyat2 mcm resipi Mat Salleh. Lagi 1 resipi ni original sbab I ikut logik akal I je : BOH SAJE. Hihi.

Ok, kawan2 bloggers yang bru nk buat untuk boyfriend,lah, girlfriendlah. Husb nk amik ati wife pun boleh try. Ni,lah masanya untuk memajukan skill memasak anda. Sebenarnya b4 kawin, I xpandai masak. Nk belajar, malas. Kena,lah ikut logik akal di samping dapatkan idea dr buku-buku resipi.


Bahan-bahan
Text Color
Bawang merah
Bawang putih
Lada hitam - untuk ditumbuk @ di "blender"
(Jangan beli yang instant yang, nnt dh jd sos segera. Tak payah resipi2 dh)
Sos cili
Tepung Jagung (nak memekatkan kuah)
Gula pasir @ gula merah lg sodap (kalau ada,la kat umah tu)
Garam
Serbuk perasa ( I guna secukup rasa cap Maggi)

Cara penyediaan
1. Tumis bawang merah + putih bersama (I blender je bawang ni) - guna periuk comellah senang.
2. Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk@dikisar. Kacau api sederhana selama 3 minit.
3. Masukkan sos cili dalam 2 sudu. Kacau lagi sampai pekat sikit)
4. Tuangkan air (ikut suka nak banyak ke sikit). dalam 2 cawan lah. Biarkan mendidih.
5. Masukkan gula & garam secukup rasa. Boleh masukkan serbuk perasa kalau suka.
6. Bancuh tepung jagung dengan air (suhu bilik) & tuang ke dalam periuk tadi.
7. Kena kacau ye, jangan pulak ditinggalkan sebabnya kuah dah pekat ni.

Siap dihidang dengan apa-apa pun yang anda suka. Boleh rebus daging yang dihiris nipis & cicah. Fuh, menjilat tangan! Dah siap jangan lupa buat entry ye pasal sos sempoi anda tu.

I mkn dengan hirisan tomato.
Ni dh trip ke berape mkn. Kuah pun dh cair jdnye.
Kene hangatkan baru likat balik.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...