Wednesday, 1 December 2010

Rancang perbelanjaan anda!!






Salam to all.
Hi. Hari ni I kena membeli belah barang dapur. Kat mana I shop? Of courselah di Jusco. Orang cakap Jusco mahal, tapi pada I, Jusco Equine dekat dengan rumah I & I rasa mudah nk parking sorong trolley ke mana aje.

Bukan tak ada pasar, tapi I lebih sukakan Jusco sebab boleh beli dalam kuantiti yang kecil & I ada member Card. Boleh tambah point. Memang berbaloi-baloi-baloi.

OK, sebelum pg membeli belah tu, kenalah I buat senarai barang yang hendak dibeli dulu. Bil-bil yang perlu dibayar I catat jumlahnya. So, tak adalah I terlebih bajet.

"Malas,lah!"

Eh, I dulu pun malas juga even I tau b4 kita shopping apa2 kita kene buat list. Dan apa akibatnya? B4 next pay day I dh pokai. Mana nak beli susu anak, lagi. Mana nak isi minyak lagi.

"Credit Card!"

Ishk, 0shk, ishk. I memang ada kad kredit tapi kan lebih baik kita sediakan cash untuk membeli & tak berhutang? Nanti ada interest yang "berjalan" pula. Kita juga yang rugi, pihak bank suka hati. Gunakanlah kad kredit sekiranya betul2 terdesak sahaja.

"Sekaranglah terdesak, ni!"

Sebab itu pentingnya mengasingkan sekurang-kurangnya RM200 di dalam akaun lain SETIAP BULAN. Duit tu dipanggil Duit Kecemasan.

Lagi 1, RAHSIANYA - kalau kita nak apply loan, especially housing loan, kene ada bank statement. Even gaji kita kecil, tapi bila kita tunjukkan bukti RM200 masuk setiap bulan, bank akan ingat, kita ada rumah sewa yang mana penyewanya membayar sewa pada kita.

Inyallah. Loan kita akan lulus. Itu rahsia yang I dapat dr my friend who is a bank officer, processing loan application.

OK? Macamana idea I ni? I dh siapkan list ni. Nak pg shopping ikut list sahaja. Balik umah kira semula duit baki & masukkan syiling ke dalam tabung. Pernah 1x tu I dapat RM200 dalam tabung I hanya menyimpan coins dalam 3 tabung comel. Masukkan dalam Tabung Haji == >

I nak menunaikan haji!!!



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...