Wednesday, 10 November 2010

Anak selsema & batuk lagi? Meh share tips!






Salam to all.
Baru-baru ni I berjumpa dengan my friend & kalau berborak, semuanya mestilah pasal anak. Tak ada topik lain, punya! Dia bgtau I yg duit gajinya habis sebab bawa anak ke klinik. Selalu sangat batuk & selsema. Dalam hati I, ni memang sama kes dengan I masa Azalea kecil-kecil dulu. Skang Azalea dah jarang flu & cough. Alhamdulillah.

I bukanlah doctor or banyak sangat pengalaman. Tapi my sister is a nurse (nun skang bawa hati jadi nurse di Jeddah) & I have quite a number of friends yang jadi doctor (tu cita-cita I masa kecik tu!) So I memang tanya macam-macam. Di samping tu I baca di internet juga. Jangan kata tak boleh nak diikut petua-petua omputeh ni. Berguna & berkesan pada anak I, so I memang percaya!

Nak mengelakkan selalu sangat pegi klinik, apa kata :
  • Try bagi dulu ubat flu & cough yang berbaki dari visit clinic yang sebelumnya. Check dulu tarikh pada botol ubat. Kalau dah lebih 6 bulan tu, tak payahlah diberi pada anak.
  • Kalau dah hari ke 2 anak masih juga flu & cough, memang sign untuk dibawa ke klinik. I pernah dapat nasihat tu dari doctor & maybe doctor akan bg antibiotik. Tapi, discuss dengan doc dulu, sama ada perlu diberi antibiotik ke tak. Takutlah bila lama flu cough dah jadi bacterial infection. Time tu, antibiotic je la bole tendang kuman2 tu.
  • Yakinkan diri yang anak anda sakit biasa (sebenarnya tu,pun doa. Insyallah anak tu demam biasa kalau suhu tak tinggi) Kalau suhu tinggi, memang kene ke klinik,lah jawabnya.
  • Ambillah cuti & monitor anak di rumah. Kalau memang anak dihantar ke nursery, dah sewajibnya jauhkan dia dari persekitaran ramai-ramai orang ni. Kesian kat anak kita tu.
Bersedia!! Apa yang patut anda standby di rumah anda:
  • Temometer - cek suhu setiap masa. Tapi janganlah setiap minit. Nak makan pun payah budak tu.
  • Tisu ye tuan puan. Buang terus tisu tu! Pastu basuh tangan tu! Dengan sanitizer pun bagus.
  • Lozenge sakit tekak. Jangan dah sakit baru nak beli. Kadang-kadang anak-anak ni tak bagitahu dia sakit tekak tapi tak nak makan. Kalau masih baby, doctor slalunya presecribes Oral Aid. Memang payah jugak nak bagi baby telan bila kita dropkan solution tu.
Source: Click Here
  • Nasal spray - untuk cuci hidung dari hingus yang melekit I spray Sterimar pada hidung anak I bila tersumbat. Sterimar bukan ubat tapi Sea Water. Bila hidung anak bersih, mesti tak tersumbat, & lena,lah tidurnya.
Tak mahal pun harganya. Dalam RM15 rasanya.
Bukan ubat, tau! Click HERE for further info.
  • Vitamin C - Tak kiralah syrup atau tablet, bagilah pada anak. At least, vitamin C akan menguatkan badan anak walaupun tak menyembuhkan cold & flu nya.
Apa lagi tips untuk anak yang kene cold & flu, ni ye?? Tolong share..


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...