Friday, 15 October 2010

~Ya Allah selamatkanlah kandunganku~


Salam to all.

Melihatkan dari title post ni bukanlah maknanya I tengah pregnant ( I wish I am ). Tapi ni pengalaman I mengandungkan anak 1st, Azalea pada tahun 2008-2009. Masa tu I masih lagi tinggal berjauhan dengan my husband. Tak lah sedih sangat tapi sedih la jugak.

Trimester pertama.
Sepanjang 3 bulan I pregnant, biasa-biasa ajelah, macam orang lain pregnant. Makan kejap, muntah. Sampai berat turun 7 kg. Macam nak lembik dibuatnya. Ada yang cadangkan I pegi klinik homopati di Jasin, I pegi. I rasa OK je makan homopati, pergi kerja, mengajar students dengan begitu bersemangat. Tapi balik ke rumah je I lembik & segala sakit pening semua datang. Walaupun kandungan masih baru, I pergi juga ke klinik untuk scan perut. Nampaklah seperti dalam gambar di bawah.

Ni masa baru nak masuk 1 bulan kot.
Ade setoet bulat doktor kata tu baru embrio. Subhanallah!

Trimester kedua.
Waktu ni, entah macamana rezeki Allah SWT nak bagi, my officemate, Kak Fakhitah bagi I sekotak supplement (homopati juga) brand Salindah. Menarik juga dapat barang free ni sebab Salindah sekotak RM370 rasenye. Ada botol-botol yang dicatatkan bila & bagaimana harus I makan. Ada yang perlu dimakan dari usia kandungan 12 minggu & sebagainya,lah.

Waktu I betul-betul 16 minggu, tengahtengah menemankan my husb tengok bole, perut I bergelora! Wah baby dah start bergerak. I tunjukkan pada my husb, dia terdiam & marah sebab I dok asik tekan-tekan. Memang happy betullah sebab I dok tunggu bilalah baby dalam perut ni nak gerak.

Cukup 20 minggu, I pergi scan di Klinik Kesihatan Jasin. Sedih je bila pergi buat checkup sorang-sorang. Asal buat checkup je kene cucuk di jari. Takdelah sakit mana pun tapi I memang fobia jarum. Kadang-kadang sayu je hati bila orang lain pergi checkup dengan husb, kita sorang-sorg. Dugaan betullah, I selalu ingatkan diri I yang baby tu,lah peneman I.

Cakap pasal scan, dokktor (MO) KK Jasin tu terkerut-kerut muka dia masa tengah scan. Pastu panggil nurse & bisik-bisik & pandang I. Aik, kenapa plak ni? Ada komplot nak mencederakan I ke? My mind ni dah fikir yang pelik-pelik nih. Lepas tu I tanya, lah, "Doktor, anak I laki ke pompuan?" Dengan sinisnya dia menjawab, laki @ perempuan tak kisahlah asalkan sihat!" Alamak, doktor ni, moodynye, I cakap dalam hati. Kes doktor tu dok bisik-bisik dengan nurse tu tak habis lagi, tu. Kemudian, doktor tu bgtau yang I ni low-lying placenta. Ah? Ape tu? Maklumlah, dari sekolah tak ambil biologi. Ambil Sains Kejuruteraan je. Lepas tu dia kata, uri bawah. I pun tercengang lagi. Kenapanya kalau uri bawah dalam ati I ni dok la mintak doktor tu explain lagi sebab scan 2D tak paham apa pun.

Doktor tu cakap lagi, I kene datang untuk scan kali kedua next month untuk tengok sama ada uri masih lagi di bawah. Beliau jg nasihatkan I cepat-cepat pergi ke hospital kalau ada pendarahan sebab kalau pendarahan tak berhenti, ibu & anak boleh meninggal dalam masa 2 minit aje. Seriously I memang terlopong. I balik rumah dengan hati yang tak sedap & rasa nak nangis sbb menanggung kebimbangan sorang-sorang. Dahlah husb jauh, mak abah pun jauh. Kakak-kakak pun laaagi jauh. Memang I nangis lah even tak paham ape tu uri bawah lagi masa tu.

Tepat 24 minggu I pergi lagi scan di KK Jasin. Doktor kata uri I masih lagi di bawah. Aduh, macamanalah I nak buat ni. Tapi I takde pendarahan ape-ape & doktor tu siap tanya lagi I ni makan apa sebab katanya uri bawah @ Placenta Praevia I ni type 3. Paling teruk type 4. Kemudian, I baru terlintas nak tanya doktor tu, yang I ni boleh beranak normal tak. Dengan selambanya doktor tu kata "Mana boleh. Dah pintu baby nak keluar tu ditutup." Ah, macam tu ke ceritanya. I ni barulah faham. Uri tu tutup jalan baby nak keluar. "Jadi, kena c-sect, la doktor?" Doktor tu terkerut-kerut lagi. "Hmm, macam tu,lah nampaknya." Adoi, sakitnya kene potong perut, I kata dalam hati I.

Hati I masa tu Allah je tahu. Banyak-banyak hambamu, ya Allah, aku yang Engkau pilih untuk diuji. Istighfar panjang I masa tu. Balik je ke rumah, I pun bgtau my husb, & dia diam aje. Dia memang risaukan I yang dahlah dok sorang-sorang. Bila tau I macam tu & doktor dah melarang I drive ke KL sorang-sorang, my husb lah datang 2 minggu sekali. I kesiankan dia sebab dahlah keja 12 jam shift pulak tu. Memang dia tak rehat asik fikir pasal I & baby.

Dah tak ingat ni masa umur kandungan berapa bulan.
Ni ukur lilit kepala baby. Tolonglah, tetap tak paham kenapa kene ukur lilit kepala baby.

Trimester ketiga.
Masa I 28 minggu, I pergi lagi untuk scan kali terakhir. sebelum tu I tengok macam ada tompok darah pada under garment I (panties la tu). I tak rasa panik ke ape, ke. Before tu I ade pegi urut dengan makcik sorang ni, kononnya melenggang perut. I ingat agaknya itulah penyebab ada tompokan darah tu. I pun masa scan bgtau doktor hal tu. Punyalah doktor tu kalut & terkejut bila dengar. Dia kata kenapa I tak cepat-cepat pergi jumpa doktor. I kata, berat dah 75kg tak larat nak drive malam-malam sorang-sorang pulak tu. Kesian housemate I nak dikejut hanya sebab tu. Lepas tu, doktor tu kata dia akan keluarkan surat untuk masukkan I ke Hospital Melak. APa?! Hospital Melaka??? Tidaaak!! I pulak masa tu terkerut-kerut & mintak doktor referkan I ke Hospital Putrajaya sebab senang my family nak visit I. Doktor tu pun agreed sebab I kat Melaka ni pun sorang-sorang. Payah pulak my family nak berulang alik.

Sebenarnya, I ingatkan nak mintak 2nd opinion dari doktor di Putrajaya pasal kes I tu. Masa I pergi ke sana dengan refer letter tu, doktor tu terus suruh I tunggu while dia call ward tanya ada katil 0 ke tak. Padahal I datang ke sana tak bawa apa-apa. I balik ke KL my husb yang drivekan sebab dia takut sungguh dengan kebesaran perut I yang mana pernah orang tanya masa I pregnant 5 bulan, I macam dah sarat benar. Kebetulan, ada katil 0 di wad bersalin 2B.

Masa dimasukkan ke wad, siap doktor tu suruh I disorong dengan wheelchair. I kata I boleh jalan, tapi doktor-doktor tu tak bagi. Ada ramai doktor muda di sana. Cantik-cantik & charismatic plak tu.
Tapi makan, laju je.

Bermastautinlah I di Hospital Putrajaya untuk 45 hari. Siap dapat kawan ramai, lagi. Antaranya adalah kawan-kawan yang dh jd FB friends. Best juga kenal ramai orang bersilih ganti setiap hari. Tapi I,lah asik terperap di wad. Nak keluar doktor tak bagi. Dahlah jalan pun slow aje. Ada hati nak berjalan-jalan.

Fish & chips. Memang bagak.
Catat rekod makan tak habis!

Chicken Chop (black pepper. Rate: B)

Kelebihan Hospital Putrajaya ni, 1 la.
Food dia ada western style food. Mana nak cari kat hospital lain, dik oooi! Bukan bayar pun. Ekekke.

Ni masa baby 7 bulan. Date kat gambar tu date dari kamera.
Takde keje kat hospital, dok asik snap pic.

Pasal pengalaman I di Hospital Putrajaya, nanti I ceritakan di entry yang lain. Tunggu, ye!!!
Daaahhh!!




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...