Monday, 18 October 2010

Ya Allah, aku takut kena bedah!


Salam to all.
Ni I ceritakan pengalaman I kene caesar anak I on 25/5/2009. I bersalin di Hospital putrajaya setelah 45 hari I bermastautin di situ sebab I uri bawah. Nak beranak normal memang tak dapatlah.

Hari tu, Isnin. Giliran I pukul 10am. mata I terkebil-kebil tengok jam. Hanya mak n husb I yang tunggu. Bila stretcher datang, I disuruh pakai baju OT & disuruh naik ke stretcher. Boleh pulak I nk melompat ke atas stretcher tu. Kelakar pun ada sebab nurse & my husb panik siap tejerit sebab I still ingat badan I ringan padahal dah macam ikan paus.

Bila masuk lif, I dh takut sbb husb tak ikut, dh sizenye beso, tak muatlah nak masuk sekali, so dia naik lif lain. di Hospital Putrajaya, bilik bedah (OT) kat tingkat 1. Sebelum masuk sempatlah I bermaaf-maafan dengan my mom & my husb. Tengok muka dia serious aje. Masuk je wad OT, terus tanya sedara I nama Muazzin. Lega I dia ada bertugas hari tu, sebab dia memang dah cakap dengan I dia kerja hari tu. Yang peliknya bila tau I kenal 1 of the staff, staf-staf lain tiba-tiba ramah dengan I. Betullah orang kata, kabel kene kuat. (^_^) My sedara nama Muazzin tu I panggil dia Ain aje. Ain keja kat recovery room hari tu. Ape tu recovery room I pun tak tau masa tu.

Masa I disorong ke OT room, rasa macam dalam ER & cuba teka.. Memang seram sejuk & dh rasa nak nangis. Lampu-lampu siling sebijik macam dlm cerita ER. Takutnya beranak operet ni!! Makkk abahhh!! Tolong anakmu ini. I memang nak menjerit tapi I buat-buat cool & selamba. Padahal air mata dah bergenang. macam ni,lah rupanya orang yang kene bedah, ye I cakap dalam hati.

Hari sebelum tu, I ingat ke diri ni otai & hebat sgt rupanya penakut Ya Rabbi. Then 1 doktor residen datang tengok conditionI, an Indian lady in her 40s kot. Mula-mula beliau cakap I kecik saje badannya tp perut besar. Skali beliau selak blanket I, beliau terkejut & panggil Ain & kata "Eh, Muazin, sedara u ni besar jg ye..". Err, I sengih aje. hmm, memanglah I ni besar. i mengaku.

BilaI sampai ke OT room, I tgk semua peralatan dh ada. Ada penyepit, ade gunting ada semuanyalah! Wah, lutut terketar n jantung dup dap2! Ya Allah aku nak lari! Tapi lama mana pulak nak simpan si kecil ni dalam perut den nih..
(http://www.gb-medical.co.uk/proddetail.php?prod=545-1120)
Macam ni,lah kot rupa instruments tu.

Time atas katil kat OT room tu, dahlah I tak pakai ape pun baju time tu. Yang ade pun just blanket yg tutup bahagian atas badan. then, ade pulak atendan laki 2 org yang tunggu kat tepi katil!! Muka diorang selamba ja. Astaghfirullah. Tapi my sister yg nurse tu kate diorg dh biasa n dh takde rase ape pun. So I try lah tak rasa malu. Akibatnya, sampai sekarang lah tak rasa malu.

Bila time kene injek ubat bius, I kena duduk n peluk bantal. I still ingat my sister yang beranak di CEMC (hospital swasta ) kata, beliau disuruh baring mengiring & tak rasa sakit sangat. Bila I curi tengok jarumnya, Masyaallah besar n panjangnya, Ya Rabbi! Dan bila kene injek tu,phm jelah, kene injek kat belakang plak tu. Memang tak pernah kene injek kat belakang, bila kene tu, jatuhlah air mata sebab mmg sakit yg amat. Then, doktor anaest (bius) tu tanya boleh gerak kaki ke tak, I kata "Boleh." Kemudian dia jawab, "OK puan, tahan sket ye, sy cucuk lagi." Ya Allah, kenapa kene cucuk lagi plak ni. Menangis lagilah I masa tu. Sakitnya mak, abah, abang..semua I sebut dalam hati. Tapi I pun tak putus selawat n baca ayat qursi.


(http://www.smiths-medical.com/catalog/spinal-anesthesia-trays/components/spinal-needles/pencil-point-spinal-needle-21.html)

Bila kaki I dh tak rasa apa, tiba-tiba I panik! I sekali lagi rasa nak lari! 2-2 tangan I didepangkan & badan I penuh wayar. Memang entah angin apa, I takut sangat-sangat. I tercapai tangan doc anaest yg cucuk I tadi n I mintak izin nak pegang tangan dia. I half concious n mulut I merapek2 bila I bercakap. Sebenarnya nak cover takut. I genggam-genggam tangan doktor anaest tu. Tapi I pelik, mana Doktor Maria? Yang adanya doktor residen India tu & doktor pelatih Dr Ummu yang baik hati & pakai tudung labuh.

Ada 1 lagi problem, jarum IV kat tangan kiri I tersumbat. Agaknya darah dah beku jadi saline water tu xjalan kot. i memang mintak nurse tanggalkan sebab dah banyak jarum yang dicucuk di tangan I. Yang kene standby lagi. Allah je tau betapa sakitnya masa tu.

Yang ni tersumbat & I mintak ditanggalkan sebab dah dicucuk yang baru.


Lepas tu I dengar Dr Ummu baca Bismillah & agaknya dia mula membedah I kot. Nampak air ketuban memancut-mancut ke atas. Ada darah terpercik ke muka dr anaest tu. I mintak maaf sebab terpercik ke spek matanya. Kesian dr ni, dahlah jadi mangsa I pegang tangannya. Yang menambahkan panik I, bila ade 2 tali yang ditarik dari bawah ke arah atas kepala I. I ingat lagi my sister cakap tu memang prosedur kat hosp govt. Dia tarik dengan tali bagi bukaan besar sikit. Adoi, sakit lah nanti bila habis bius. Mesti besar koyakannya.

Ni bukan gambar I tapi gambar hiasan dari Yahoo.

Then, I dengar dr Ummu kata tak jumpa kepala anak I. Hah! Kat mana pulak kepala anak aku nih, I kata dalam hati I. I dahlah tak nampak, ditutup separuh tapi I still nampak lampu bedah kat atas, sampai berpinar mata I. Dok tengok kat lampu sbb nampak refleks apa yg doktor 2 org tu tengah buat ngan perut I. Tak rasa sakit, rasa tergoyang-goyang & bahagian ari-ari ditekan aje.

Kemudian, I rasa anak I dah keluar tapi senyap aje, I tak dengar suara anak I menangis pun. tiba-tiba ramai pulak nurse yang masuk ke bilik OT I tu & ada suara-suara cemas. I terdengar 1 nurse ni cakap my baby tak menangis so, nurse-nurse tu tengah tepuk-tepuk kaki & belakangnya takut tersekat sesuatu. I diam jelah, sebab I dengar je baby menangis. Tapi rupanya tu suara baby kat OT room sebelah. Laahai, macamana ni. Takkan tak menangis kot. Sekali, I dengar 1 kali je suara merengek. Lepas tu nurse-nurse tu bersuara lagi & ada yang macam lega sebab 1 kali rengekan tu. Rupanya anak I memang nangis sekejap aje. Nurse & doktor kata asalkan dia menangis.

Masa baby dah keluar, I kene injek 2 kali kat lengan nurse tu kata nak kecutkan rahim I sebab rahim I lambat kecut katanya. Dahlah wayar sana sini, tengah-tengah operation, kene injek lagi kat tangan.

Lepas tu, masa doktor tengah jahit perut I, ade 1 nurse ni namanya Prema (sangat baik orangnya) datang bawak my baby & cakap yang anak I perempuan. I mamai lagi masa tu, nak pegang dia pun tangan I penuh wayar sana sini. I senyum jelah & nampak matanya bulat & tapak kakinya puith kemerahan. Mula-mula I macam tak percaya. Anak I ke ni?? I ni dengan hitam & berkaratnya. Kuasa Allah. Ikut kulit my husband kot.

Nilah rupanya masa lahir. pejam rapat matanya xnangis pun.

Time dah abis jahit tu doktor tampal plaster 2 lapis rasanya. tebal & lebar. Mula-mula lepas kena tampal tu tak lah rasa sakit tapi lepas habius kesan bius tu I kene rengat. Pada sesiapa yang tak tau ape tu rengat, I just boleh katakan period pain yang terlampau sakit sampai I orang tepuk @ goyang katil pun tak boleh. Memang sakit sangat. Doktor kata rahim nak mengecut.

kalau all of you nak tau macamana prosedur caesarian secara lengkap, boleh layari

http://www.homebirth.org.uk/marycronk/cs.htm





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...