Wednesday, 20 October 2010

Susu formula boleh campur-campur?

Salam to all.
  • Masa I still dalam pantang, Anak I, Azalea asik kembung perutnya. Susu badan I pun tak banyak (my mom kata keturunan). So I bg Azalea susu formula cap lembu punya susu,lah! Mula-mula:
0-12 bulan.
Sebab I takut Azalea alah laktosa, I bagilah susu ni.
Soy-based. Tapi hargala mak datuk,kan mahalnya.
  • Tapi Azalea still menangis. Doc pakar kat Klinik Pakar Kanak-kanak Tan kat Jalan Beserah tu kata perut Azalea banyak angin. Dia suggestkan I campur kedua-dua susu lembu+soy based ni. I pun heran lah. "Doktor, boleh campur susu ke?"
  • Then, tau ape doktor tu kate??
"Mestilah boleh campur. You bukan campur susu baby dengan racun tikus!"
  • Betul jugak doktor ni cakap. Sebab katanya ada patient yang bila parentnya campur susu, angin perut pun hilang. So I pun try,lah.
  • The result: Sama je Azalea nangis - doktor kata maybe sebab Azalea lahir tak cukup bulan so perut dia baru nak adjust itself dengan food baru. So, after 3 months, elok je tak kembung pun.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...