Friday, 22 October 2010

Kadang-kadang rasa nak makan students!!!


Salam to all.

  • Minggu ni minggu last I mengajar untuk sem July-Nov ni. Lega rasanya students pun tinggal submit assignment aje. Tapi ni I nak share pengalaman I mengajar budak-budak Post-SPM ni.
  • Before ni I mengajar students form 4 & 5 di jasin, so tak terasa sangatlah payahnya sebab they all I boleh anggap as my little brothers & sisters lagi. nama pun sekolah, so as a teacher memang kita kena guide dia.
  • Tapi the problem is now, bila kita mengajar students yang dah lepas SPM, kita bukan lagi a teacher, but a lecturer and a lecturer ideally tak mengajar macam a teacher. the students themselves dah cukup besar panjang untuk buat research sendiri & find their own resources.
  • Tapi entah mana silapnya. nampaknya I memang kene guide, bimbing & kadang2 tolong mereka build sentences in the assignment!
  • I still ingat time I di University dulu, lecturer suruh buat assignment, buat aje & tak banyak soal. But my students, siap mintak tangguh submission date, padahal belum start buat lagi, tuh! Baru I bagi instruction! Aduhai, dahlah my students ni bangsa kita, bangsa Melayu kita. Macamana lah you all nak hidup kat luar sana if this kind of attitude yang u pegang?
  • Kadang-kadang ada yang lupa which assignment kene submit dulu! Heran betul I. Jadi UNIVERSITY students mesti lah ada organizer. Tau bila patut dihantar assignment tu. Geleng kepala I bila student kata lupa buat assignment!
  • Satu lagi, katakan lah I mintak students datang for consultation sebab nak tolong make sure my students buat assignemnt dengan betul. But the problem is, they come and see me on the day yang sepatutnya they submit the assignment. Tak pun, nak jumpa lecturer time lunch hour. Macamanalah I tak marah dengan my students bila time yang sepatutnya they come & see me, they didn't come and kacau time rehat lecturer.
  • I tak tahu pasal orang lain tapi my classes katakan 2 jam 30 minit berdiri duduk & bercakap, mestilah naik penat & lapar & luch time ajelah time yang ada untuk makan. itupun kadang-kadang tak dapat sangat sebab students ramai di cafe.
  • Honestly, I love my students tapi they take me for granted. memang I dengan students kena tegas & garang dalam kelas sebab I nak they all belajar English betul-betul. ada yang kata their teachers at school ajar English mcm inilah, mcm itulah, so tak minat nak belajar English. Bahananya, I lah yang kena tekankan English bagi my students study English dengan serious.
  • Marah-marah I, I hope my students suma dapat B & above. Tak naklah dapat C. Sebab kalau my students dengar cakap I, ikut instructions I, Insyaalah, selamatlah English dapat excellent!
  • Ni I nak mark ni ha.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...