Tuesday, 5 October 2010

Jangan terburu-buru membeli walker anak

Salam to all.

Hari ini I nak share dengan all of you my experience membeli & memberi anak I guna walker. Actually, sebab I kerja berlainan masa dengan my husband, I serah bab membeli walker ni pada beliau. Tapi disebabkan tak membeli bersama tu,lah terjadinya beberapa siri tragis dalam hidup kami.

Actuallynya, I tak salahkan my husband & I tak salahkan walker tu. Hikmah Allah memang Amat Besar di sebalik setiap kejadian. Ok, I ceritakan sikit perihal walker anak I. Walker tu my husb beli di kedai peralatan & mainan bayi & kanak-kanak di Puchong Utama. I pun tak ada nak salahkan kedai tu, sebab walker tu memang common @ boleh didapati di mana-mana kedai. Harganya pun sederhana, RM79. Mulanya, I ingat mahal tu, RM79 & mesti berat & kukuh. My husb kata warna pink cantik untuk Azalea (my husb dari tak suka pink terus suka bila ada anak perempuan ni. Excited!)

Tiba-tiba, bila I balik dr tempat kerja, I agak terkejut tapi I tak tunjuk dari riak muka I bila nampak walker tu. Apa yang terlintas di hati I cuma, "Mak ai, meriahnya walker n." I memang tak sangka taste husband I girly2 (agaknya sebab tu Allah bagi anak perempuan). Bila I belek, warnanya pink tapi ada kepala robot & roket 2 ketul kiri & kanan. Ishk, kelakar pun iya. Bila I angkat, terkejut lagi I dibuatnya. Sangat ringan. I agak cemas tapi tak tau nak cemas untuk apa. Hati I memang tak sedap.
Inilah gerangan walker tuan hamba yang telah
menghumbankan Azalea ke lantai.

Mulanya kami selitkan bantal disekeliling badan Azalea masa kami masukkan dia ke dalam walker. Statik! Azalea tak bergerak ke depan @ ke belakang. Tergelak besar my husb sebab Azalea buat muka confuse. Lama-lama, Azalea dh pandai bawa diri dengan walker & I memang happy.

Azalea agak confused while in her walker

Sebab I pilih walker & bukan benda lain adalah sebab kos yang rendah berbanding jumperoo @ alat yang lain. Antara sebab lainnya adalah, Azalea ni jenis yang sangat clingy @ suka berkepit. Kalau I bangun even nak basuh tangan, dia akan menjerit ketakutan macam I nak tinggalkan dia lama-lama. Aduh, I kalau nak jaga hati dia & juga kesihatan telinga & mental I, I memang akan duduk dengan dia & tengok dia main sampai dia nak tidur. Secara logiknya, kerja-kerja di dapur tegendala & kain baju tak berbasuh.

Azalea diapit bantal di depan & di belakang.

Perlu diingat, baju perlu dibasuh, disidai & dilipat. I tak boleh nak bangun @ kalau I bangun, kena dokong Azalea sekali & pinggang I sakit setiap kali bangun tidur sebab dukung Azalea. Apa lagi nak bangun sidai baju, lipat & susun di almari. Memang I tak ada chance nak buat semua tu. I bukan isteri yang perfectionist, perlu segalanya teratur, tapi I tak suka tengok baju yang belum berbasuh berlambak. I juga tak nak mintak tolong my husband uruskan kain baju sebab I ada sistem sendiri (salah I juga. Sapa suruh wujudkan sistem). Lagipun, husband I kerja 12 jam, jadi cukuplah sekadar dapat gaji, bagi I upah uruskan kain baju dia (^_^) mata duitan ke?? Tak,kan..

I memang belikan Azalea toys dari yang murah kepada yang mahal, tapi Azalea tetap nak ikut ke mana saja I pergi. So, kami masukkan dia dalam walker & dia akan ikut I. Azalea bukan nak I dokong or mengadap dia 24jam. Cukup sekadar I ada bila dia toleh kepalanya. Lagipun, I tak rasa walker merbahaya pada Azalea sebab rumah I tak ada karpet & Azalea mulanya tak berapa pandai jalan dengan walker. Kalaupun dia jalan, memang perlahan.

Adanya walker, I boleh bernafas & buat kerja-kerja rumah seperti isteri-isteri yang lain plus bole ironkan baju my husb lagi. Dalam 4 bulan Azalea sengan walkernya, husb I pergi kerja dengan baju yang tajam seperti hantar ke kedai dobi. Wah, memang hebat. I memang berterima kasih dengan walker cap China tu.

Tapi apabila Azalea mencecah 10 bulan, tanpa disangka, dia meluncur laju dengan walkernya macam luncur ais sampai I negri. Dia terlanggar sana sini tapi dia anggap lucu & ketawa. Tak pernah lagi terjadi insiden yang menakutkan. Tragedi berlaku di rumah mak I di kampung bila Azalea tersembam ke lantai disebabkan tikar Sarawak mak I yang terkelepet sedikit & menghalang perjalanan Azalea & walkernya. Memang biru pipi Azalea. Itu nasib baik pipi, & bukan dahi. Mau retak dibuatnya. I memang bersyukur ke hadrat Allah, Azalea tak apa-apa & tangisannya tak panjang.

Walaupun Azalea tak menangis lama & kembali bermain seperti biasa, I masih berjaga-jaga & monitor keadaanya. I risau kalau ada sign2 concussion (gegaran otak) yang mana antaranya muntah @ demam. Alhamdulillah, Allah Maha Penyayang, Azalea memang kembali normal. Semasa dia tersembam pun pergerakannya tak laju sebab ruang yang tak berapa luas. Dia cuma terkejut nampak kucing ayah I & nak lari ke arah my husb. Masa Azalea tersembam, jantung I berhenti berdegup & I terdiam kaku. Terus I rasa nak buang terus walker tu. My husband terpaksa bawa pulang ke kampung walker tu sebab di kampung tak ada walker lain.

Terdapat lagi beberapa siri tragis tapi semuanya tersembam cuma kejadian di atas paling tragik kerana Azalea tersembam hingga lebam pipinya. Kes-kes tragik yang lain sama ada I @ my husb sempat halang walker dari terjatuh tapi kes yang 1 ni, memang Allah nak duga kami suami isteri.

Walaupun hati I hancur dengan prestasi walker tu yang hancuss tapi I sayang walker tu & I lipat letak elok-elok dalam stor. Lepas ni, I nak jadikan walker tu sebagai hiasan & tukun tiruan :-P. Adanya anak kedua nanti, I takkan beli walker dah walau banyak yang bagus di pasaran. I nak cuba Jumperoo @ Baby Exersaucer. Insyallah gaji naik & boleh beli.

Tapi untuk para ibu bapa yang di luar sana yang kurang budget macam I dulu, boleh fikirkan pro & con membelikan anak walker. Tujuan I beli walker dulu pun bukan nak melatih anak berjalan, ye. Tapi menyenangkan kedua belah pihak. Komitment I sebagai isteri & ibu yang bekerja bukan senag & I bukanlah robot. Dan I bukanlah bergaji besar hingga boleh berhenti kerja & melayan anak 24jam. I punya tugas & tanggungjawab yang lain juga.


Teringin nak belikan yang ini untuk Azalea.

Sebaiknya, carilah exercauser @ jumperoo. Kalau mahu walker juga, pastikan walker tu besar & tak dapat menembusi pintu rumah.

Pastikan juga walker hanya diletakkan di tingkat bawah rumah dan bukan di tingkat atas yang mana anak dalam walker boleh jatuh tangga tanpa kita sedari.

So, di bawah ini, I ada senaraikan website yang ibu-ibu & bapa-bapa boleh tengok & survey kegunaan & kelebihan produk-produk yang I senaraikan & membandingkan setiap produk dengan produk yang lain. Kebanyakan links di bawah bukan dalam RM, jadi anda bole surf di page lain sekiranya produk tersebut ada di pasaran Malaysia.

1. http://www.toysrus.com.my/toysrus/specialoffer/jsp/newMYListProduct.jsp?lang=en&action=KeywordSearch&keyword=walker#
2. http://www.vtechuk.com/vtech-baby/VtechBaby/First_Steps_Baby_Walker/
3. http://www.diapers.com/product/productdetail.aspx?productid=16451
4. http://www.diapers.com/product/productdetail.aspx?productid=21738

Officemate I, Jaja nak beli yang ini untuk anaknya sebab Sophea dah mula memanjat.
Great choice, two thumbs up!

Semoga selamtlah semua hendaknya.

Wallahualam.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...