Please CLICK on the Ad

Followers

Tuesday, 12 October 2010

How to get pregnant - please share your experience

Salam to all.

I nak share pasal pengalaman I 'berusaha' untuk pregnant anak 1st. I berkahwin tanggal 31 May 2008. Masa tu I mengajar di Jasin manakala husb I pula di Sepang. Tak seperti pasangan suami isteri yang lain, kami hanya suami-isteri di hujung minggu sebab hanya hujung minggu sahajalah kami dapat bersama. Pada permulaan perkahwinan I memang semangat sungguh berulang-alik Jasin-Seri Kembangan-Jasin setiap hujung minggu sahaja. Maklumlah, perjalanan taklah selama mana. Cuma lebih kurang 1 jam 45 minit sahaja.

I tak mengharap sangat yang I akan mengandung cepat. Tengok kawan-kawan yang lain ramai yang bunting pelamin. Cemburu juga, tapi I sabar. my husb pun kata tak apelah belum mengandung sebab kami berjauhan bak kata orang PJJ (perkahwinan jarak jauh). Jadi, I taklah risau sangat. Mertua I pun tak bertanya-tanya sebab mereka pun tak dikurniakan anak pertama sejurus selepas berkahwin tapi selepas dapat seorang, menyusul pula lagi 7 orang. memangkeluarga husb I produktif!

Bulan Jun I belum mengandung lagi. I pulak yang frust tapi my husb marahkan I sebab katanya biarlah dulu, nanti kalau mengandung cepat sangat, dia kesiankan I nak berulang alik selalu. my husb memang tak boleh nak ke Jasin selalu sebab beliau hanya cuti sekali shaha hujung minggu dalam sebulan. jadi memang I lah yang akan memandu pulang ke Selangor. Tapi, my mom ada juga tanya-tanya I dah mengandung pun belum. So, I sampaikanlah berita kecewa I pada my mom. Sebabnya my sister bunting pelamin. I ingat dapatlah berkat bunting pelamin juga. Dari awal Jun I dah makan Folic Acid sebab I baca dalam 1 website ni penulis menyuruh sesiapa yang nak mengandung supaya makan Folic Acid & kalau boleh, suami pun ambil juga. I memang paksa husb I makan, hehe.

Bulan July berlalu I masih belum mengandung. Tapi I diam & tak mengadu pada my husb. I teruskan juga makan Folic Acid. Bulan Ogos juga menjenguk, I tiba-tiba I panik sebab belum lagi mengandung. sayu pula hati I bila period I datang. I baca lagi cara-cara untuk mengandung di segenap website yang ada dengan harapan I mempunyai ilmu yang cukup dalam berusaha untuk mengandung. My mom pun risau juga I belum mengandung tapi mungkin juga time subur I tak kena dengan time I balik berjumpa my husb.

Kemudian, I belek-belek Mingguan Wanita ada testimonial pengguna yang mengandung setelah makan Produk Kehamilan Biodex. mulanya I tak percaya tapi I rasa tak salah I nak mencuba. I tak ambil keseluruhan set & seingat I, I hanya makan 3 jenis produk dari keseluruhan set tu. I ambil dengan harapan I mengandung tak lama lagi. Tapi I tak risau sangat sebab my husband tak bagi I ingat-ingat sangat hal nak mengandung ni. so I dah tak nak ingat sangat & berserah saja pada Allah tapi tetap tak putus berdoa.

Harganya WM : RM 78 EM : RM 89.70
Harganya WM : RM90 EM : RM103.50
Harganya WM : RM58 EM : RM66.70

Sekiranya
anda ingin mengetahui penerangan lebih lanjut, anda boleh layari http://www.biodex2u.com.my/

Akhir bulan Ogos tiba-tiba my husb pulang dari bermain bola dengan kawan-kawannya, beliau datang pada I & bertanya, "U, kawan-kawan tanya U tak mengandung lagi ke. Kenapa U tak mengandung lagi, ye'" I terkejut mendengar. Hmm, bila my husb tanya macam tu, I rasa geram sebab beliau selama ni tak de pun nak risau I belum mengandung tapi sebab kawan-kawannya tanya, barulah beliau nak risau. I pula yang jawab belum ada rezeki, Insyallah tak lama lagi I mengandung lah. Sedih pun ada.

I ada juga ingin pergi berurut tapi I terlalu sibuk & terlupa untuk pergi mencari tukang urut yang mahir mengurut bab-bab nak mengandung ni. Jadi, I tak pergi.

Masuk bulan September, I rasa loya-loya & muntah-muntah. I ingatkan I kena keracunan makanan, so I pegi klinik & doktor kata mungkin I gastrik yang teruk. so I makan semua ubat-ubat yang doktor bagi tanpa memberitahu doktor yang I tengah berusaha untuk mengandung. Sebabnya kita kena beritahu doktor yang kita tengah berusaha mengandung supaya doktor takkan memberikan kita ubat yang kuat kesannya & boleh menjejaskan usaha kita. So, I makan jugalah ubat-ubat tu. Loya I pun hilang. Selang 2 hari I datang period yang terlalu banyak & I memang mengalami senggugut yang tak pernah I rasa sebelum ni. Sampai pucat muka I dibuatnya.

Bila I consult doktor di jasin, beliau kata mungkin usaha I baru nak mendatangkan hasil tapi sebab I makan ubat-ubat untuk hilangkan loya tu, usaha I gagal. Terdiam I bila mendengarnya. Tiba-tiba I berputus asa nak mengharap untuk mengandung. Produk Biodex pun I dah berhenti makan walau ada lagi saki bakinya. I pun terfikir. Mungkinkah ini kesan dari pengambilan produk Biodex, sebab dalam salah satu testi tu mengatakan pengguna mengalami period yang agak banyak kemudian beliau mengandung di bulan berikutnya. Takpelah, I berserah saja pada Allah. Tapi I teruskan juga makan Folic Acid.

Awal Oktober, I tak dapat berpuasa untuk 5 hari kerana didatangi period. I sekali lagi kecewa 7 pernah beberapa kali berdoa sambil mengalirkan air mata. Jadi I berpuasa seperti biasa. Selepas hari raya, I sekali lagi rasa loya. Agaknya I makan banyak sangat di open house rumah kawan-kawan I. I pergi ke klinik & doktor menyuruh I menjalani UPT @ ujian air kencing. I memang tak mengaharap sebab period I hanya lambat 5 hari. Mungkin sebab I stress memikirkan hal belum mengandung hingga period I datang lewat.

Tapi bila doktor tengok hasil ujian, Alhamdulillah positif. I tersenyum lebar sambil beberapa kali membelek alat ujian sebab tak percaya. barulah I teringat kawan I kata, sabar lin, it will come when U expect the least. doktor juga mengucapkan tahniah & memberi I macam-macam vitamin. Pulang saja ke rumah, I terus loya & rasa nak pengsan. Rasanya I terkena penangan psikologi yang mengatakan awal kandungan, ibu akan loya & muntah-muntah. Tak sabar rasanya ingin memberitahu my husb. I call punya call, beliau sangat sibuk di pejabat. nak sms, I rasa tak syok pula, kena telefon & dengar suara beliau. Akhirnya dapat juga I bgtau & beliau dengarnya happy sangat-sangat & menyuruh I jaga diri sebab beliau jauh untuk menjaga I.

2 line menunjukkan anda positif mengandung!

So, untuk ister-isteri di luar sana yang masih belum mengandung, jangan putus harap macam I. Penuhkan ilmu di dada & berusahalah sedaya mungkin & jangan lupa untuk berdoa kepada Allah setiap hari. Anda boleh melayari website yang menawarkan 1001 cara untuk mengandung & segala makanan yang boleh diambil untuk menjayakan usaha itu. Setiap usaha ada pro & con nya, jadi anda tanyalah pakar & berbincang dengan suami & saudara terdekat tentang sebarang pengambilan produk kehamilan.

Di entry akan datang I akan publishkan website yang I subscribe untuk panduan wanita-wanita di luar sana. I juga akan share pengalaman I mengandung selama 35 minggu itu.

Jumpa lagi di entry akan datang. bye!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...