Saturday, 2 October 2010

Happy feeding, Azalea..

I baru ade peluang nak masakkan Azalea meal yang proper hari ni. Selalunya I akan buat porridge, letak ayam, & tak lupa, sayur. Tapi today I masak small shells (macaroni) + chicken soup dengan vege. Berselera sungguh Azalea. Tengok gambar pun sah tau memang dia suka.

Ni memang time die menggodek food dlm bowl IKEA die tu. Khusyuk.




I called out her name, terus posing macam ni. Sportinglah anak ibu!!

I selalu fikir, feed anak ni lecehlah, payah lah. Ikutkan my mom, "suap je anak, tu Lin. Senang kerja kau." Tapi I dh penah fed dia & tak senang pun! Azalea akan berlari-larian & I kejar sampai letih & rasa nak marah pula. So, I pergi kedai perabot & cari baby chair. Kalau ikutkan , baby chair IKEA sahaja pujaan hati. Nak buat macamana, IKEA jauh nun di Damansara while I di Equine. Murah saja. RM50 sekali dengan feeding table lagi. Kalau IKEA feeding table dijual berasingan. Brand 3V lagi.

Sekarang ni, memang senang kerja I. Letak saje Azalea dalam baby chair nya, food dalam bowl and spoon(optional). Memang diamlah dia. Kalau selalunya kerja-kerja di dapur tergendala sebab feeding Azalea ambil masa 1-2 jam, kali ni sambil Azalea makan, I boleh basuh pinggan, basuh baju & sidai baju. Tapi, sambil buat kerja-kerja tu, I akan cakap-cakap dengan Azalea, lah. Tapi risknya, lantai akan sememeh or kotor dengan food yang dibuang.

I tengok Azalea ni dia experiment. Buang dulu 1 butir nasi ke lantai, & tengok I marah ke tak. Kadang-kadang tak sampai hati nak marah, so I senyum. Tengok2 dah berlonggok nasi kat lantai. Tapi lauk habis dimakannya. Kenyang juga,lah I tengok dia. Lepas makan, main sekejap, terus mintak susu nak tidur. Aman hidup I....

Ibu-ibu yang anak masih baby @ dah mula pandai pegang food, boleh cuba,ya!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...