Sunday, 3 October 2010

Pilihan puting botol untuk elakkan bayi tesedak susu

SIDS - kes yang sudah agak kerap di Malaysia. Yang kes meninggal di nursery@taska & di rumah sendiri. Memang sangat tragis & menyayat hati. I juga seorang ibu, jadi I memang tumpang sedih & simpati. Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. My family & I mengucapkan takziah kepada keluarga arwah & bersabar banyak-banyak. Sangat besar hikmah disebalik kejadian. Sesungguhnya Allah Maha Tahu apa yang kita tak tahu.

Sebenarnya, I tak nak komen tentang kes-kes yang dah terjadi. Cukuplah segala komen yang ditulis di blog-blog & dada akhbar. Dah tak sanggup rasanya menanggung sebak bila membaca kisah bayi tersedak susu. Sebagai seorang ibu, I cuma nak kongsi pengalaman menyusukan bayi. Oleh sebab anak I, Azalea tak pandai menyusu badan semasa dia lahir disebabkan Azalea lahir pada 35 minggu, I terpaksa bottle feed. I pumped my breast & masuk dalam botol.

Waktu menyusukan, Azalea kerap tesedak. Sampaikan my dad suruh tukar teat (puting) botol. I hanya guna teat yang tesedia dengan botol yang dibeli. Rupanya lubang teat adalah size M. I memang tak tahu "the art of bottle-feed the baby". Aha-ha.. Menyusukan bayi pun kena ada ilmu. I pun pergilah ke kedai cari puting size S. Tapi still, susu keluar agak laju & bila baby tak hisap pun susu keluar juga.

Alamatnya, terjadilah kembung perut or colic. So I bertukar ke Avent ikut month,la kan. Tengok kat mall di KL ni, ramai ibu-ibu moden guna Avent. Eh, I pun moden, so nak,lah gunakan Avent untuk Azalea. I memnag copycat. Untuk kebaikan, apa salahnya,kan.. Bentuk teat macam kat dlm pic di bawah.

Teat Avent ada injap yang mengelakkan baby dari kembung@colic. Lubangnya memang sangat kecil berbanding lubang teat brand lubang bilat biasa.

Newborn Flow | 0m+
1 hole

Slow Flow | 1m+
2 holes

Medium Flow | 3m+
3 holes

Fast Flow | 6m+
4 holes

Brand Avent ada juga lubang lebar untuk aliran susu buat kanak-kanak. Pada I, bayi tak sesuai sebab aliran susu memang laju. Risau tersedak. Boleh tengok gambar di bawah.


Even Avent harganya mahal & ramai yang menggunakannya untuk baby mereka, Azalea masih tersedak & I rasa susah hati. Rupanya ada lagi puting istimewa yang direka untuk mengelakkan baby kembung & I terus ke mall membelinya. Kali ini, sy tak guna botol leher lebar macam Avent tapi I guna saja botol 4oz Pureen & beli teat sahaja. Tak salah I untuk 2 teat harganya RM12. Pada I, usah kedekut berbelanja untuk sesuatu yang berguna. I dah tak sanggup tengok Azalea menangis & terkentut-kentut sebab kembung. Iaitu, brand NUK.

Teat NUK diperbuat dari silikon & lubangnya di tepi. Bila tak disedut, susu tak keluar.

Agak lama Azalea guna teat ini. Tapi masalahnya, apabila Azalea sudah besar sikit, beratnya lambat naik. I memang monitor, bila kembungnya hilang, selera susunya bertambah, I tukar lagi teat Azalea. I memang nak gunakan teat lubang biasa kembali tapi sebab Azalea akan menyusu sambil tidur, susunya meleleh & habis kotor bantal. Tiap-tiap hari I tukar & letih jadinya.

Jadi, I pergi ke Parkson & Jusco. I jumpa teat brand Pigeon yang mana bentuk teat adalah Y. Sangat menarik. Susu akan mengalir hanya apabila disedut. Bila I terbalikkan botol, memang tak tumpah susunya. I beli yang normal teat & bukan wide-neck. Saja I nak test, tengok Azalea suka. Go on jelah,kan.. Tapi I ada juga beli wideneck bottle yang 7oz (agak besar) untuk travelling. Kalau pergi berjalan-jalan takkan nak asyik buat susu je, kan.

Dalam RM12 tak salah I untuk 2 teat.

Bottle ni pack of 2 RM48 di Parkson. So bole tunggu time sale lah, ye.. I beli teat Y wide neck asing..

Ibu- ibu di luar sana boleh cuba ya. Jangan penat mencuba untuk anak-anak. Good Luck!!





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...