Thursday, 7 October 2010

Adakah si kecil anda Copy Cat?






Salam to all.

Agak sibuk 2-3 hari ini menguruskan pelajar-pelajar I yang banyak ragam tp tetap I sayang, rumahtangga & anak kecil Azalea yang punya telatah baru setiap hari. I baru sj terbaca from subscribed newsletter yang I kurang ingat mana 1 (sebab terlalu banyak yg I subscribe) tentang sifat si kecil yang suka meniru perlakuan orang-orang di sekelilingnya. Memang menarik & ada cerita yg I nak kongsikan bersama & inginkan juga pengalaman anda untuk dikongsi di sini.

I sememangnya kurang pasti sejak bilakah Azalea mula meniru segala perlakuan I, gaya & percakapan I (walau tak berapa jelas sebutannya). Sebab tiba-tiba sj bila-bila saja I tengok her action mcm yang I selalu buat di rumah.

Azalea mula melawa.
Contohnya, semasa Azalea 12 bulan, b4 ke office, I akan belek muka di depan cermin. Do all my facial regime mcm apply toner, moisturizer & sunblock. So, agak lama, lah di depan cermin. Kemudian bila Azalea pula dapat cermin kecil (yang dirampas dari auntynya) dia mula menyapu-nyapu pipinya & menyelak-nyelak rambutnya. I memang surprised. "Boleh tahan budak ni. Suka melawa juga" I cakap dalam ati. I masa tu nak senyum tapi I tergeleng-geleng. I memang tak pernah ajar semua tu & I terkejut sebab cakap pun belum pandai tapi dah pandai mengajuk orang seawal usia 12 bulan! Tapi, my mom memang suka celakkan kening die. So, dia akan diam & layan je apa my mom buat kat muka dia.

Minat sungguh Azalea dengan compact powder & face serum I.
Packingnye kecil, sesuai dengan saiz tangannya.

Diam semasa azan & tadah tangan berdoa.
Kemudian, semasa Azalea 13 bulan bila dengar saja azan di #106 Astro, Azalea akan automatik diam tanpa menoleh ke kiri & kanan. I pernah usik-usik pipi dia time tu & dia marah (^_^). Habis saja azan dia akan tadah tangan untuk 5 saat & mengaminkan 'doanya'. Mulanya I tak perasan sebab I ingat memang dia suka tengok klip azan tu yang ada gambar baby. Tapi baru I teringat, kalau azan I memang suka suruh anak-anak sedara I yang riuh bermain supaya diam & respect azan & baca doa ikut dalam tv selepas azan. Mudah betul Azalea ikut walau I memang tak ajar. ( I ni asik sibuk memasak di dapur) My mom memang suka Azalea tadah tangan sebab katanya semoga inilah tanda cucunya pandai baca doa.

Pakai tudung ibu.
Semasa Azalea 14 bulan, I tengok Azalea sudah mula sibuk nak pakai tudung I yang I letak dalam besen untuk dibasuh. Sudahnya, dia tak jumpa lubang tudung untuk masukkan mukanya. Resah gelisah dibuatnya. I ketawa juga melihat gelagat dia yg bersungguh-sungguh nak pakai tudung. Kemudian, I pakaikan dia tudung bersih yang lain. Berlari Azalea dengan tudungnya sebab nak tunjuk pada ayahnya. Dalam hati I terkejut juga sebab tanpa disuruh dia nak bergaya depan ayahnya. Sudah bergaya, barulah dicabut tudung tu & dia masukkan dalam besen. i rasa dia ingat tudung tu untuki dibasuh. sekali lagi I ketawa. Macam-macam anak ibu ni.

Pakaikan stokin ke kaki ayahnya.
Suami I b4 ke office akan duduk di muka pintu & pakai stokin & kasut. Sewaktu Azalea 15 bulan, I dah jarang pakaikannya stokin kecuali untuk ke luar shopping. Jadi, agaknya dah nampak stokin ayahnya, dia jadi excited nak pakai. tapi bukan pakaikan ke kaiknya sendiri, tapi kaki ayahnya. Sejak dari itu, husb i memang lambat ke office kerana melayan gelagat Azalea yang akan menangis kalau tak diberi peluang memakaikan stokin ke kaki ayahnya. I pun biarkan sj sebab my husb ni memang manjakan anaknya walaupun dia akan lambat ke tempat kerja. Puas jugalah Azalea mencuba tapi tak mahu ditolong. Akhirnya, lepas 10 minit mencuba, mukanya jadi merah kepenatan, dia surrender & duduk saja melihat ayahnya memakai stokin. Kemudian, ada lagi. Kasut my husb pula dipakainya. ke sana ke mari dengan kasut kerja ayahnya. tak terjatuh pula, tu even I tau kasut my husb bersaiz 11 yang besar & berat tu mampu buat Azalea tersandung, tapi dengan selambanya dia berjalan.

Azalea cuba pakai jam tangan ayahnya.

Di rumah pengasuh.
Pengasuh Azalea memang rajin memakaikan klip rambut @ mengikat rambut Azalea dengan getah. Memang amazing sebab I tak lepas-lepas lg nak mendandan Azalea. Asal sj I nak pakaikan sepit, mesti dia buang. Kadang-kadang sampai menangis-nangus. Bila I tanya pengasuh, Kak Ila namanya, katanya Azalea elok saja diam masa dia pakaikan Azalea getah rambut & klip. Adoila, Azalea memang suka tunjuk ragamnya bila dengan I. Kalau dengan pengasuhnya, memang berdisiplin sungguh.

Azalea sibuk memakaikan klip rambut kat rambut ayahnya.

Seperti kanak-kanak lain, Azalea sukakan telefon.
Sampaikan mak mertua I terpaksa cabut wire telefon.

Azalea melatah.
Baru-baru ini, I terkejut bila mendengar Azalea menyebut ALlah tapi kurang jelas sebutannya. Wah, bagus anak ibu ni. Biarpun tak pandai menyebut ibu, tapi sudah boleh menyebut Allah. Sejuk hati I. Tapi yang tak sedapnya tu, bila I nampak Azalea terlepas barang dari tangannya & menyebut perkataan Allah dengan spontas. Ya Allah, anakku melatah! Terus I ketawa & call my husband untuk bgtau. My husb pun ketawa. Macam-macam anak ibu. Tapi Azalea muka confuse bila tengok I ketawa semasa bercakap dengan ayahnya, terus dia pun ketawa mengajuk I. Lagi sekali I ketawa melihat gelagatnya.
Tau pulak tu berus untuk bahagian gigi even tak pernah guna.

Mengajuk org ketawa.
Semasa di Bandung kami dapat driver yang sangat peramah & suka ketawa. Di sepanjang perjalanan kami, Pak Uwat akan bercerita sambil ketawa. Setiap kali Pak Uwat keyawa, Azalea pun ikut ketawa. Aduh, malunya I. Takut dikata Azalea ni kurang beradab, tapi sebab semua orang pun ketawa & Pak Uwat pun turut ketawa dengan keletah Azalea, sedap sikit hati I. Tapi I rasa malu juga sebab Azalea akan ketawa dengan bersungguh-sungguh.

Azalea juga suka menolong di dapur.

Usai sudah cerita I. Semoga parents yang lain akan share gelagat anak masing-masing yang suka meniru perbuatan anda.

Sampai di sini sj. Daaahhh...

(Wallahualam)



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...