Followers

Wednesday, 25 March 2015

Urutan untuk melegakan resdung dengan Sinus Balm

Salam & hi,

Hari ni I nak share tentang sinus healing tanpa ubat tapi menggunakan kaedah urutan dan penggunaan bahan-bahan semulajadi seperti essential oils. Selamat menonton.


Saturday, 21 March 2015

Friday, 20 March 2015

Homemade balm sudah ada nama..

Salam dan hi readers yg gorgeous..

Alhamdulillah, usaha mendapat restu dr suami n ayahbonda serta adik beradik. Oleh itu, I pun melangkah setapak lagi untuk "Branding" kan our homemade balms. Dengan ini,

Bismillahirrahmanirrahim


Terima kasih atas sokongan semua yg tak terhingga. I akan komited menambah ilmu dlm bidang natural healing n aromatherapy yg dh lama dipraktikkan di negara barat dgn lebih gigih lagi. Jangan risau, our products tak terkesan dgn GST, Insyaallah Amin. 

Nak order? Boleh ctc I di 0193110844 secara SMS atau Whatsapp. Call pun boleh cuma takut I xsempat nk answer, sorry sangat.

Jumpa lagi, Wassalam.

Azlin
Founder of Mama Homemade Balms

Tuesday, 17 March 2015

Sapu kunyit pada bayi selsema

Salam,
Berjaya juga I sapu kunyit pd hidung my twin, Hussayn @ Ucin sbb dia sungguh2 tak bagi kita sentuh hidungnya sejak kes I sedut hingusnya tu. Ikut tradisional, kita hiris kunyit hidup n sapu di hidungnya. Tapi nampaknya pyh nk selet2 laju2 sbb mmg dia tak bagi kita pegang2 hidung kesayangannya tu. LOL.




Udahlah dikembungkan pipinya tu sebab berkerut muka silau flash camera, pakai romper bunga merah plak ye dik Ucin. Hehe. Naya ibu ni ye. Balm kunyit yg I buat ni Alhamdulillah lebih added benefits sbb I dropkan Lavender n Lemon sbb EO 2 ni anti-inflammation n ada calming effect. Alhamdulillah lepas 2 hari I sapu di batang hidungnya. dahi sikit n pipi tepi hidung sikit, hingusnya pun kering. Tapi jangan risau sbb stain kuning tu tak xlama. Lepas mandi ia hilang.

Kunyit ni ada banyak khasiat. Mat salleh Westerners pun mengakui betapa potent nya kunyit ni. Cuma I je mula2 dulu agak reluctant dgn natural healing ni. Lepas frust dgn drugs n medicine brulah Allah bukakkan hati I utk do in depth research on this field. Alhamdulillah..Alhamdulillah..

Rupa balm kunyit yg I buat ada kat bwh ni:




Balm kunyit 40-50g ni boleh add 2 jenis EO ikut suka. Agen pemekat adalah Beeswax yg I beli n cairkan dlm Sunflower oil, sweet amond oil n kunyit yg I tumbuk dgn lesung (khas utk aromatherapy purposes). Sebenarnya warnanya amat kunig tp camera Samsung ni xdpt nk tonjolkan kekuningan balm I ni. Haish sedih betul.

OK, mommies out there boleh buat sendiri n titikkan EO untuk flu. Antara EO elok untuk flu:
1. Eucalyptus
2. Peppermint
3. Lavender
4. Lemon

dan banyak lagi. Tapi yg multipurpose adalah yg 4 atas ni lah ye. Kalau katakan mommies pyh nk buat sendiri, I'm selling them for RM10 utk 1 bekas n poslaju mcm biasalah RM6 utk 500g pertama.
Mommies out there boleh juga apply Turmeric Balm ni pada anak2 lain yg dh besar cuma perlu lebih kerap la. Di samping tu, bolehlah teruskan makan ubat bila perlu sbb natural healing ni is best for us to practise every day, brulah menjadi. Sbb badan kita dh byk sgt sogok dgn drugs kan.

OK, bolehlah whatsapp atau sms I di 0193110844 (LIN) to purchase.

Wassalam.

Monday, 16 March 2015

Rawat selsema dgn Kunyit


 
Salam n hi,

Recently a friend of mine requested untuk I buat Balm Kunyit atau Turmeric balm sebagai bekalan anaknya selalu selsema di nursery. Baru I tau anaknya ada G6PD which I sendiri pun tak berapa faham. Dan dia request untuk x letakkan apa2 yg BERANGIN atau apa2 yg ada VAPOR effect.

So I Googled..

OOh, bahaya rupanya G6PD ni ya. Memang tak boleh disapu atau apply apa2 yg ada menthol or vapor effect. Kesian juga I tgk my friend tu dh xtau nk ckp apa bila staff Nursery main sapu je vicks pada dada anaknya. I pun tak maulah tanya apa2 takut nanti beliau sedih pulak. Katanya anaknya hospitalized disebabkan kes tu.

So I buatkan Balm Kunyit for her son..
Tadaaaaa!!!!


Wednesday, 18 February 2015

Balm bawang putih untuk selsema dan batuk


Salam n hi,

My children dh few days kn flu n cough. Tapi flu xlah serious smpai congested hidungnya sebab I mmg fight habis2an kali ni dgn Home Remedy.


Sebagai ibu pada 4 org cinonet ni kenalah I become a resourceful mother. Takkanlah nk depending on the doctors shj lebih2 lagi bila my husb is working on shift, payah juga nk mengangkut 4 orang tu ke hulu n ke hilir. Tapi Alhamdulillah, my job as an Assistant Lecturer in UNIKL ni ada banyak panel clinics. Cuma, nya I nk kurangkan feed my children ni dgn medicine or drugs la.

So I made balms from beeswax yg I beli di US. Guna process  double boiling yg agak renyah juga. Klau mommies out there nk try buat, boleh Google shj dgn keywords "Homemade Vapor Balm". Tapi yg I buat mcm dlm picture above tu adalah Garlic Infused Balm dgn Essential Oils. So katakan I nk sapu Garlic Balm untuk batuk, ada a few EO yg sesuai utk dititikkan semasa penyejukan balm ni n titikkan lagi di atasnya bila ia telah keras. Anda boleh baca article tu DI SINI juga. Antara EO yg sesuai untuk mengubati batuk:

1. Peppermint
2. Eucalyptus (Kayu Putih)
3. Lemon
4. Tea Tree

Kalau mommies di luar sana tak nak susah2 buat balm sendiri (sebab beeswax ni tak murah) bolehlah order from me. Large container 40-50g hanya RM10 dan poslaju RM6 mcm biasalah. Dan.. mommies boleh pilih nk EO yg mana antara 4 yg I nyatakan di atas tu ye. 

Apa2 mommies blh SMS or Whatsapp I di 0193110844.

Jumpa lagi n wassalam.

Sunday, 15 February 2015

Buat balm sendiri

Salam n hi,
Minggu ni siap 2 batches of balm i.e. Citronella balm dgn vapor balm. I tuang dlm bekas balm 20g. Yg extra I tuang dlm bekas Vicks yg I recycle.
Sebenarnya xsusah nk buat balm sendiri. Tp nk mendapatkan bahan2 tu yg susah. Dr memilih carrier oil sampaila ke Essential Oils n harganya pun xmurah Essential oils ni. Main Dollar2 je semua.

Then I uploaded gambar2 bahan2 n finished product di FB, kawan2 plk mintak buatkan. Lpas calculate the cost, I letak harga RM5 for each 20g. Balm pulak boleh customade e.g. Citronella, Vapor, Relax n etc.
Ok layan pics dlu..



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...