Followers

Friday, 24 April 2015

Wednesday, 22 April 2015

Balm bawang putih untuk selsema dan batuk

Salam n hi,

My children dh few days kn flu n cough. Tapi flu xlah serious smpai congested hidungnya sebab I mmg fight habis2an kali ni dgn Home Remedy.


Sebagai ibu pada 4 org cinonet ni kenalah I become a resourceful mother. Takkanlah nk depending on the doctors shj lebih2 lagi bila my husb is working on shift, payah juga nk mengangkut 4 orang tu ke hulu n ke hilir. Tapi Alhamdulillah, my job as an Assistant Lecturer in UNIKL ni ada banyak panel clinics. Cuma, nya I nk kurangkan feed my children ni dgn medicine or drugs la.

So I made balms from beeswax yg I beli di US. Guna process  double boiling yg agak renyah juga. Klau mommies out there nk try buat, boleh Google shj dgn keywords "Homemade Vapor Balm". Tapi yg I buat mcm dlm picture above tu adalah Garlic Infused Balm dgn Essential Oils. So katakan I nk sapu Garlic Balm untuk batuk, ada a few EO yg sesuai utk dititikkan semasa penyejukan balm ni n titikkan lagi di atasnya bila ia telah keras. Anda boleh baca article tu DI SINI juga. 

Antara Balm yg ada:

Garlic balm with essential oils (6 months++)
Garlic balm with essential oils (2 years old++)
Garlic balm with essential oils (6 years old++)
Sinus balm (10 years++)
Turmeric balm with essential oils (6 months++)
Turmeric balm with essential oils (2 years old++)
Turmeric balm with essential oils (6 years old++)
Baby diaper balm
Colic balm (6 months++)
Muscle sore balm (6 years old++)

Benefits of Essential oils antaranya:







 
Usually I akn dropkan at least 3 EOs yg I dh listed above dlm Garlic Balm yg masih liquid N' bersuhu suam dan kacau. So, sekiranya mommies ada preference EO, blhlah bgtau I and Insyaallah I akan usahakan.

Apa2 mommies blh SMS or Whatsapp I di 0193110844 untuk consult and purchase/beli the balms. Insyaallah sy cuba jwp secepat mungkin.

Jumpa lagi n wassalam.

Wednesday, 8 April 2015

Bahan kimia terlarang yg WAJIB kita elakkan pada anak2 kita!!

 Salam N' hi,
 
 

Di bawah ini ialah senarai bahan kimia terlarang yg TIDAK sepatutnya digunakan ke atas anak2 kita. Banyak keburukan dari kebaikan sebenarnya. Jadi marilah sama2 kita ambil iktibar.
 
Antaranya ialah:
 
  • DMDM hydantoin and Imidazolidinyl urea - Toxic contaminants
  • Synthetic Fragrance and Dyes - Allergies, cancer, nervous system
  • Methylchloroisothiazolinone and Methylisothiazolinone - Allergies, nervous system
  • Parabens or "-paraben" - Hormone effects
  • "PEG" and "-eth" - Toxic contaminants
  • Sodium lauryl or laureth sulfate - Skin damage, toxic contaminants
  • Triclosan and triclocarban - Thyroid and environmental concerns
  • Triethanolamine (TEA) - Allergies, toxic contaminants
Source: Environmental Working Group




Insyaallah, bahan2 terlarang ini takkan ada dlm Mama Homemade Balms kami. Lagipun kami juga ada anak2 kecil di rumah. Tentulah kami nak yang terbaik sahaja untuk anak2 kami.

Wallahualam.

Tuesday, 7 April 2015

Mengenali essential oils sebagai rawatan alternatif

Salam & good day,

Entry kali ni I nk cerita psl mcmn I boleh terpanggil utk study abput essential oils for daily use. Rupanya Essential Oils (EO) hv been widely used in Western Countries n other continents. Cuma di Malaysia sj yg belum meluas penggunaannya.

In terms of medical and health, Malaysia ni kiranya antara yg paling murah kosnya N paling senang access to medicine or drugs. Kita masuk klinik, jumpa doctor, keluar & ambil ubat. Semuanya under 1 roof. Mcm yg my sis who used to live in California, consultation & ubat dikenakan caj berbeza.. dan MAHAL! Pernah my niece kna Otitis Media, doc yg consulted her to examined n usik2 sikit bila keluar je bill tengok2 USD105!! Dan, ubat tak diberikan sekali, ya. Resit ubat yg diberikan tu kena pergi ke farmasi dan bayar ubat di situ. Memang buat duit medical practitioners di negara luar ni.
So, due to that reasons, Westerners ni turn to a healthier lifestyle n alternative medical treatment.
Kembali pada zaman sebelum medicine n drugs were invented!!
Bila I fikir balik, I baru realized yg I dh terlalu dependent dgn drugs & steroid which without knowing byk side effectsnya pd ank2 kita especially babies.
Personally I cukup xsuke N' cuba sedaya upaya elakkan dr mengeluarkan 'curative statements' mcm :
i. Produk ini boleh menyembuhkan resdung!
Ii. Produk ini boleh menghilangkan stress!
Sebaliknya we refer to the plant's specialty, contohnya
a. Lavender dikatakan mempunyai bau yg berpotensi untuk meransang otak menjadi lebih tenang.
b. Lemon mempunyai sifat citrus yg menyamankan dan selalu digunakan kepada kanak2 yg hyperactive.
Do you notice the differences? Essential oils ni ada byk kegunaan apabila dicampur mengikut resipi tertentu. Antara penyakit yg sesuai dirawat dgn EOs : 
1. Resdung
2. Selsema N' batuk
3. Sakit kepala
4. Colic @ kembung perut
5. Parut di kulit
Dan banyak lg.
Cara untuk menggunakan EOs

Personally I disarankan utk sapuan LUARAN shj N' mmg xberani nk ingest or consume. EOs sebaiknya dicampur dgn carrier oil seperti Grapeseed oil atau Olive oil ataupun Sweet Almond oil dan disapu pada kulit contohnya tapak kaki dan diurut. Boleh juga EOs diletakkan dlm diffuser atau humidifier untuk dpasang di rumah. 

Npk tak merbahaya kan?

So kali ni mmg I nekad utk study carefully bab EOs ni untuk my children.
Tak nak biasakan diorg dhn ubat2an lagi kalau xmemerlukan. EOs ni untul pklau betul caranya boleh menghindari penyakit2 yg biasa babies n children dapat. So sgt berbaloi utk parents yg nkkan natural healing buat ank2 n Insyaallah dpt kurangkam penggunaan ubat2an n bil klinik atau hosp swasta yg tak dpt nk claim insurans tu kan. 

EOs brand ape yg I beli from US? I akn tulis dlm next entry. Tunggguuuu..




Lots of Love,
azlinzain
 

Monday, 6 April 2015

Urutan untuk rawat batuk bayi dan kanak2

Salam n hi,

Sebagai seorg ibu, mestilah kita stress n kesiankan ank kita yg masih kecik menangis tak selesa tersumbat hidungnya atau batuk yg berpanjangan. 4 org my children pnh experienced all that. Colds n cough, mmg kerjanya berulang alik ke klinik. mujurlah klinik panel, klau tak mau beribu expenses ke klinik shj.

So I did some research.  Ubat bukanlah everything. Alhamdulillah, terjumpa dgn Tuina Massage yg katenya adalah kaedah perubatan Cina. Tp biasalah, nk baca psl Tuina Massage dlm tulisan Cina memang fail lah. Pinyin pun xtentu ingat lg mcmn nk sebut. LOL.

I pun massage my twin babies every day lepas sapu Homemade Balms tu. Mmg kekok juga. Tp lepas bnyk kali buat, amboi! Jadi terrer plak, haa.. (sape lg nk puji diri sendiri klau x, me and myself, kan).

Nanti I tulis lg review, got to run to class. ..... so??? ape lagi...
Enjoy the vid!!


Lots of love,
Azlin

Monday, 30 March 2015

Kembar dah 9 bulan

 Salam n hi,

My boys dh pun 9 bulan. Bukan senang nk membesarkan diorang ni, dgn my husband kerja shif, dengan I jaga diorang weekends sendiri. Tapi Alhamdulillah, I manage to take care of them + 2 kakak2nya yg sgtlah mencabar kesabaran tu. Sbelum apa2, jom layan pics dulu.








Memang dh membesar dgn sihatnya kembar 2 orang ni. Tak larat nk dokong slalu.

Mama Homemade Balms

Salam & hi,
Garlic Balms
Benefits:
List of Garlic Balm with Essential Oils
1.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...