Thursday, 26 November 2015

Melancong ke Perth 2015 : Part 3

Salam n hi,

Hari kedua, pagi lagi kami dh bangun sebabnya pukul 5am dh cerah terang benderang. Jadinya kami bersiap2 untuk ke Welshpool iaitu essential oil warehouse yg I nk borong oils untuk business Mama Homemade Balms n Oils tu, lah. 

OK, dh mandi wangi2, selpiaq skiit n mohler kluor.
 
 

 
Haish, mari kita breakfast dulu, lah. Kelaparan yg teramat ni. 

Breakfast:
Coles tutup lagi masa ni, so pergi ke Bakers Delight n beli blueberry n white choc scones 2 ketul. Seketul AUD2.20. Klau beli 5 AUD10. Kedekut n menyesal I xbeli lebih n bwk balik.
 

Melancong ke Perth 2015 : Part 2

Salam n hi,




Tuesday, 27 October 2015

Melancong ke Perth 2015 : Part 1

Salam n hi,

Bercuti ad-hoc kali ni adalah ke Perth untuk 3 hari 2 malam. Cayalah!! Ala2 percutian ke Seoul kitorg masa 2012. Yg lainnya, pg Seoul dulu bawak Azzalea, anak yg sulong. Kali ni kami ber 2!!!

Yeay! Yeay! Yeay!

Honeymoon tuu. Honeymoon tak honeymoon manalah, I ada tujuan pegi Perth ni, 3 hari 2 malam yg penuh dgn activities. Ok, jom layan preparation pegi Perth.


Dari Airport nak ke Bandar Perth ni ala2 KLIA ke KL juga ni. Airportnya agak jauh la.. Hmm, mcm Incheon Airport juga. 1 ke kana, 1 ke kiri.

Tiket
Oleh sebab husb ahkak ni kerja MAS CARGO, haruslah bayar murah2 jer. Tp jgn ingat murah tu seposen dua ye! Kenalah bayar airport tax. Nah, jamu mata sikiit.

 So sekarang ni bolehlah nyanyi:

Alhamdulillah, syukur nikmat..
Kepada Tuhan yang memberi rahmat..
Eh wahh!

OK, before beli tiket kenalah buat passport kan. Passport kitorg dh mati la tempohnya, since terberanak dak #acanucin kheeeen. Memang tak ke mana, lah. OK, bad experience, kitorg buat kat Puchong Utama. Masyaallah sangatlah tak terutama nya.. sebab lambat ya Allah. 70 org je pun sesi hari tu tapi punyalah slow .. kejap kata sistem problemlah.. kejap bangunlah, itulah inilah.. bontot dh panas ni..

Memang menguji kesabaran sungguh bila kawan2 kata kenapa x buat di Jln Reko tu?? 45 minit dh siap... Adushhh dush..dush..

Xpelah, Allah menguji haba2nya yang sobaaar. Pic passport plak black n white..sgtlah huduh (Dh memang tak berapa nk lawa pun kan..mengaku je lah)

Ok, so tiket damage RM740.

Hotel:
Ni lagi 1 hal, I mmg dh informed husb yg kitaorg ni kan on budget vacation, so haruslah pilih hotel sebijak2nya. Bijak x bijak lah sbb hotel :

*location sgt canteekk
*harga sgt canteek
*toilet .... kat luar...wahahahaha!!

My husb was a bit skeptical..ngeh3.. I kena make sure yg this vacation is not a lovey dovey one. Last time pg California, balik je dapat twin boys. No-no-no!
Setelah ditimbang tara, I tgk di Google Map reviews pun The Royal Hotel ni lah yang thorrbaekk even toilet kat luar. ..Asalkan kitorang tak tidur kat luar. Hehehe..

For 2 nights, AUD180. Dah pun dpt confirmation, Alhamdulillah...

Tapinya..sebab kitorg check in lepas pukul 5pm, kenalah menapak ke Wentworth Hotel untuk check in. Tak ape..tak ape..banyak soping mall sinun-sinun boleh singgah n penuhkan perut dulu before naik hotel.. sebab??

Hotel xde lif!!

Nampak tak permainan di situ..budget stays budget ye kengkawan. Jangan nk bermewah2, plak. Pergi ber2 je pun. Anak2, tinggal...




The Royal Hotel atas sikit dan Comfort Wentworth tu bawah nya.



Kiranya, dari bus stand tu menghala ke hotel kitorang tu kitorg akn check in dulu baru ke hotel. So ada baikk tu, boleh singgah Coles Supermarket beli2 buah2 yg agak jakun. Based on experience masa di California, Supermarket2 diorg ni syoknya murah. Kena pandai pilihlah dan sorry to say, I mmg akan convert. Budget, kate.. I memang sengaja tak bawak ration sebab nk beli aja kat sana. Segala nika I nk beli, dengan donut maknat, milk2, cheese2.. Ape susah, Target Perth bawah belah kanan tu je. Masa di US I mmg gila e Target. Murah banget!!

Nampak 3 supermarket tu. Tapi nk kena check closing hour nya bila. Kang pegi2 berkunci mangga bagai. Buat malu je.
Transportation:
OK, nampaknya sebab budget, kan. Kitorang memang akan naik buses la. Baaaaaas memanjang. Maklumlah, kat Selangor KL ni mana ade nk naik bas.. keterrr je manjang. Moh la visit Transperth website and plan your journey. Kena plan elok2 dek noon. Nanti kena Bambu dgn Abg Wan, udahlah I yg paksa dia pg Perth ni kan. Kang itinerary haru biru , malu ahkak ni.

OK, kitorg Insyaallah akan naik 2 jenis bas:

Transperth
CAT Free Bus

Visa @ ETA:

Baca blog2s diorg suruh emailcik Intan, tp I ni yg jawap Cik Yusza. Acaner tu?? Hee..same je.
same jela, I email eta.australia@yahoo.com. Disebabkan I buat hari Jumaat iaitu Friday esoknya weekends, Cik Yusza ni replied on Monday. Todaylah sebenarnya. Email I ni pulak problem yang amat, belum sempat abis type dokla terus send. Ape dh kena virus hp I ni. Bru beli koot. 

Yeaaay! Dh boleh pegi. Jgn tanya rupa, mmg tulisan sj visa tu. Print dan tampal pd passport.

Journey:

Arrival 17/11/2015 around 6pm maybe? Or 5.30pm - amboi ambitious I ni. Dh kata xbwak food, xkan canine tu nk cium2 lg bag kitorg.

Terharu sbb pandai plan journey senirik. Sob2..
Fare: AUD4.40 soraaang.
OK, tunggu I pegi sana next week n I akan hapedet lg.

Wassalam.





Baru terjumpa 1 kedai Essential Oil ni di SINI.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...