Followers

Sunday, 5 July 2015

Urutan untuk rawat batuk dan selsema bayi dan kanak2


Salam n hi,

Sebagai seorg ibu, mestilah kita stress n kesiankan ank kita yg masih kecik menangis tak selesa tersumbat hidungnya atau batuk yg berpanjangan. 4 org my children pnh experienced all that. Colds n cough, mmg kerjanya berulang alik ke klinik. mujurlah klinik panel, klau tak mau beribu expenses ke klinik shj.

So I did some research.  Ubat bukanlah everything. Alhamdulillah, terjumpa dgn Tuina Massage yg katenya adalah kaedah perubatan Cina. Tp biasalah, nk baca psl Tuina Massage dlm tulisan Cina memang fail lah. Pinyin pun xtentu ingat lg mcmn nk sebut. LOL.

I pun massage my twin babies every day lepas sapu Homemade Balms tu. Mmg kekok juga. Tp lepas bnyk kali buat, amboi! Jadi terrer plak, haa.. (sape lg nk puji diri sendiri klau x, me and myself, kan).

Nanti I tulis lg review, got to run to class. ..... so??? ape lagi...
Enjoy the vids!!



Urutan Bayi Selsema 



Lots of love,
Azlin

Monday, 22 June 2015

Senarai balm untuk batuk, selsema, resdung dan asthma

Salam dan hi,

Untuk memudahkan lagi urusan pencarian balm yang sesuai bagi anak2 anda dan anda sendiri, boleh lihat gambar di bawah dan pilih ye.

Setiap balm adalah +- 60g dan berharga RM10, Postage ialah RM7 bagi 8 balm dan ke bawah.
Promosi bulan Ramdhan : setiap pembelian 3 balm akan mendapat travel size balm PERCUMA.
Terima kasih.

Saturday, 20 June 2015

Merawat Hidung Tersumbat yg menyerang di bulan Ramadhan

Salam n hi..
Rasanya belum terlambat utk I ucapkan Selamat Berpuasa kepada semua readers. Semoga kita mendapat lebih keberkatan di bulan Ramadhan tahun ini berbanding tahun2 sebelumnya (Errr.. last year xpuasa langsung sbb bersalinkan si kembar #acanucin ni haa).

OK.. mcm biasa, bulan Ram-dhoon kenalah bgun n masak sahur, kan. Bkn ade maid nk masakkan or mak sendiri nk tolong hidang nasi. Dh besar panjang n ank 4 dh pun (tp tetap homesick!!). Alkisahnya bangun pagi buta untuk menumis bagai, hidung ni asyik tersumbat n pyh benor nk bernapas (mintak nyawa!!). So kita bukakla kitab Natural Healing kita mcm biasa..

OK, hidung tersumbat ni mungkin sbb allergy atau ada nasal polip yg menghalang udara masuk secara semulajadi. Ah sudah.. mcmn ni.. nk kate allergy, takdelah plak pengesahan dr doktor bertauliah. Pengesahan dr yg tak bertauliah byk je..hehe.

Tengah2 mnulis ni si kmbar ni dok merayap around me mcm beluncas..geramm.
Ok, berbalik pada hidung sumbat tu, I cuba cari blend atau gabungan Essential Oils (EO) utk Nasal Congestion atau Hidung Tersumbat ni. Ada byk kombinasi tapi sebab Lime Essential Oil baru sampai from US, I nk try kombinasi atau blend yang ada Lime dalam botol 10ml dicampur dengan Sweet Almond Oil yg sgt baik utk kulit (tiba2 teringat Almond London, hoi2)

Nasal Congestion (kon-jes-shen) Oil:
1. Eucalyptus
2. Rosemary
3. Lime

Dh siap blend I sapu di T Zone dan pipi di tepi hidung or senang cerita Sinus Zone la kan dan tak lupa untuk urut area yang I sapu Nasal Congestion Oil selama beberapa minit (sampai merah2 kulit, jgn sampai lebam!! Hehe). I ulang selang 10 minit. 

Tadaaaaa!! 

Clear pernafasan yang sebelum ni sangkut2..
Oh ya, perlu diingatkan, minyak ni untuk yg berumur 6 TAHUN KE ATAS sahaja ye. Sebab EO yg I gunakan tak sesssuaii utk baby n kanak2 di bawah 6 tahun.
OK klau ada antara readers yg nk cuba Nasal Congestion Oil 10ml ni, bolehla SMS or Whatsapp this no and purchase. 

Azlin Zain | 019 - 3110844 | 


Wednesday, 3 June 2015

Cara urut bayi kembung perut

Salam semua,

Hari ni I nak kongsikan cara-cara mengurut bayi yang kembung perut. Ada banyak cara sebenarnya tapi di sini I nk share 2 jenis urutan bayi kembung perut yang I sendiri suka.

Sebelum mulakan urutan, sebaiknya menggunakan minyak bebas daripada bahan kimia yang merbahaya atau boleh cuba balm kami yang diperbuat dari Minyak Bunga Matahari dan Minyak Kelapa dara Organik dicampurkan dengan essential Oil khas untung melegakan kembung perut yang dihasilkan tanpa tambahan bahan kimia.


Selamat menonton.




Thursday, 21 May 2015

Homemade Balms

Salam n hi semua,

This entry is about Homemade Garlic Balm yg I buat sendiri hasil dr belajar Aromatherapy.

List of balms:
Mama Homemade Balm RM10 for each of 2oz 

Garlic balm with essential oils (newborn) 
Garlic balm with essential oils (6 months old++) 
Garlic balm with essential oils (2 years old++) 
Garlic balm with essential oils (6 years old++) 
Sinus balm (10 years++) 
Baby diaper balm (Newborn)
Colic balm (0 months++) 
Muscle sore balm (3 years old++) 
Postpartum Balm 
Healing balm (for eczema and other skin problems) 
Insect Repellant & bites Balm Anxiety Balm (for stress and restlessness) 

 p/s: all balms are home remedy using pure essential oils




Friday, 8 May 2015

Balm bawang putih untuk selsema dan batuk


Salam n hi,

My children dh few days kn flu n cough. Tapi flu xlah serious smpai congested hidungnya sebab I mmg fight habis2an kali ni dgn Home Remedy.


Sebagai ibu pada 4 org cinonet ni kenalah I become a resourceful mother. Takkanlah nk depending on the doctors shj lebih2 lagi bila my husb is working on shift, payah juga nk mengangkut 4 orang tu ke hulu n ke hilir. Tapi Alhamdulillah, my job as an Assistant Lecturer in UNIKL ni ada banyak panel clinics. Cuma, nya I nk kurangkan feed my children ni dgn medicine or drugs la.

So I made balms from beeswax yg I beli di US. Guna process  double boiling yg agak renyah juga. Klau mommies out there nk try buat, boleh Google shj dgn keywords "Homemade Vapor Balm". Tapi yg I buat mcm dlm picture above tu adalah Garlic Infused Balm dgn Essential Oils. So katakan I nk sapu Garlic Balm untuk batuk, ada a few EO yg sesuai utk dititikkan semasa penyejukan balm ni n titikkan lagi di atasnya bila ia telah keras. Anda boleh baca article tu DI SINI juga. 

Antara Balm yg ada:

Garlic balm with essential oils (6 months++)
Garlic balm with essential oils (2 years old++)
Garlic balm with essential oils (6 years old++)
Sinus balm (10 years++)
Turmeric balm with essential oils (6 months++)
Turmeric balm with essential oils (2 years old++)
Turmeric balm with essential oils (6 years old++)
Baby diaper balm
Colic balm (6 months++)
Muscle sore balm (6 years old++)

Benefits of Essential oils antaranya:







Usually I akn dropkan at least 3 EOs yg I dh listed above dlm Garlic Balm yg masih liquid N' bersuhu suam dan kacau. So, sekiranya mommies ada preference EO, blhlah bgtau I and Insyaallah I akan usahakan.

Apa2 mommies blh SMS or Whatsapp I di 0193110844 untuk consult and purchase/beli the balms. Insyaallah sy cuba jwp secepat mungkin.

Jumpa lagi n wassalam.

Bercuti ke Gold Coast Resort Morib

Salam n hi,

Public holidays baru2 ni my sister blanja stay kat Gold Coast Resort Morib.
Muka2 baru bangun tidur. Mandom je.
 
Dah penat main air, tertidur terussss.
 
Dan lagi berposing dukung si Acan ni. 
Tudung pun dh nak tercabut kalut2.  

Hero sorg ni (Ucin) dh penant main air memang laju je 
menyuap botol ke mulut.  


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...