Wednesday, 5 August 2015

Pengalaman menghantar anak ke nursery

 #Coretan blog 9/10/2010#

Salam to all.

Dah lama I nak ceritakan tentang pengalaman I menghantar anak ke nursery.

Anda boleh panggil I cerewet dan  memilih tapi I memang punya pengalaman yang membuatkan I serik menghantar Azalea, anak pertama I ke nursery. Mungkin ini dugaan yang Allah nak berikan pada I bila punya anak &  mungkin orang lain punya pengalaman yang baik-baik saja bila menghantar anak mereka ke nursery. Tapi I memang sangat lega bila I dah jumpa orang yang boleh menjaga anak I dari memindahkan Azalea dari 1 nursery ke 1 nursery yang lain.

Bila I mendapat tawaran bekerja di Bangi, I terlebih dahulu menghubungi bakal bos I masa tu (Kak Zura) di taska mana patut I hantar Azalea di Bangi. Pada I, baik I cari di Bangi, kalau ada keperluan, boleh I tengokkan dia. Yang merisaukan hati, Azalea memang suka menangis bila takde orang di sisi, jadi I memang nak elakkan dia menangis banyak sangat, kenalah memilih sikit masa mencari taska. Alhamdulillah, dapat juga taska yang elok untuk Azalea. Kak Zura mencadangkan Taska Ilham Kasih, tempat yang sama beliau tempatkan anak bongsunya, Ilyasa'. Azalea diletakkan di dalam buai &  sememangnya dia tidur lena dalam buai & dibedung. Lega hati I.

Oleh sebab taska tu terletak di Bangi, I terpaksa mengharung jam di susur keluar rumah bersama-sama Azalea. Kadang-kadang jam sampai setengah jam tak bergerak-gerak. Risau juga hati bila Azalea merengek di sebelah I tengah-tengah jam, tu. Pernah sekali jam teruk &  Azalea terberak. Panik I dibuatnya. Dia menangis tak selesa. I nak berhenti di tepi pun kereta lain memang tak bagi chance I nak mencelah. I memang rasa nak menangis tapi I tahan aje. Husb I pulak kerja malam, so menjelang tengahari baru balik.

Disebabkan kejauhan tu, &  keadaan yang tak mengizinkan, my husb mencadangkan kami survey taska yang berdekatan dengan perumahan kami. Mulanya I nak masukkan Azalea ke Bonda Mama Kids Centre. Kemudian entah macamana I jumpa taska yang hanya 100m dari rumah I. Namanya I kurang ingat. Rumah banglo yang disewa untuk dijadikan taska 2 bulan - 3 tahun. I juga lega, taska tu mempunyai kemudahan - buai. Cuma I provide spring (5 spring) &  kain buai (Baby Kiko lagi) sebab I memang utamakan kebersihan jadi tak mau pakai yang nursery punya..

Seminggu dua memang OK &   Azalea pun suka. Tapi lama-kelamaan I jadi tak sedap hati. Pernah beberapa kali I balik awal sebab takde kelas, dalam pukul 4.30pm I sampai, I bagi salam tapi takde sape yang menyahut. I tergerak hati nak intai menerusi tingkap bilik depan, sebab I tengok di ruang tamu, kanak-kanak bermain sendirian & sememangnya I tahu bayi diletakkan dalam bilik berasingan (bilik depan). Intai punya intai, I nampak kelibat Azalea tengah baring tergolek-golek atas tilam. Rupanya pengasuh-pengasuh taska tu kenduri tidur dalam bilik tu &  membiarkan bayi-bayi bermain sendirian! I punyalah terkejut &   bengang sampai suara I terkuat sedikit mengejutkan pengasuh-pengasuh tu meminta agar disiapkan Azalea sebab I nak ambil bawa pulang.

Punyalah I geram bila salah seorang dari mereka jawab, Azalea belum dimandikan. I kata, tak apelah, I mandikan dia di rumah. Bila I dukung Azalea, bau busuk menyengit hidung. Ya Allah, anak aku berak dah berapa lama,lah ni tak basuh-basuh. Takkan nak tunggu menangis baru nak basuh. Keadaan Azalea sangat comot &  tidak memuaskan hati I. Muka I dah masam &  agaknya mereka perasan, cepat-cepat mereka minta maaf. I kata xapelah, I ok aje. I bawa pulang Azalea &   mandikan dia bersih-bersih &   wangi-wangi. Sekali lagi I terkejut, bila I bagi susu pada Azalea, dia minum dengan lajunya macam terlalu dahaga. Tak pernah I tengok dia sedahaga itu. Ya Allah, sabarkan lah hati ini.

Jauh di sudut hati I, terasa bersalah membiarkan anak dijaga oleh orang lain. Tapi apekan daya, I tak kenal sesiapa di situ sebab I memang baru. Nak berkenalan dengan jiran pun tak sempat. Jiran pun macam tak berapa ramah bila I cuba tegur. Waktu melihat Azalea minum susu, I memang sedih &   mengalir air mata I. Kasihan anak ibu, bertahan ye, sayang.

I berbincang lagi dengan husb I tentang kes hari itu. My husb kata, nursery memanglah begitu & menyuruh I bersabar. Iyelah, I ikut katanya. I hantar Azalea seperti biasa &   nak ditakdirkan Allah, Azalea dijangkiti selsema selama lebih kurang 2 minggu. Puas I bawanya ke 2-3 klinik tapi tak baik-baik juga. Doktor kata, bila letak anak di nursery memang itulah risikonya anak akan senang dijangkiti penyakit berjangkit. I juga meminta doktor memberi ubat untuk bahagian badan Azalea yang kemerah-merahan disyaki Eczema. Memanglah bila kita hantar anak ke nursery kena periksa dulu tahap alahannya. Dah Allah nak jadikan Azalea jenis kulit my husb, cepat ruam merah bila peluh, memang perlu untuk kami mencari seorang pengasuh dari menukar taskanya.

I ingat kes pengasuh tertidur tu hanya sekali, rupanya memang rutin mereka di tengahari begitu,tidur beramai-ramai. Pernah I saja ambil half-day &  balik jam 2 tghari, pengasuh-pengasuh itu memang sedang tidur &  kanak-kanak yang lain ada yang bergaduh & menangis. I intai. Azalea sedang nyenyak dalam buaian, jadi I diamkan. I balik ke rumah &  settlekan kerja-kerja yang patut & kembali menjemput Azalea pada jam 4.30pm. Sekali lagi Azalea belum dimandikan & pengasuh-pengasuh itu baru saja bangun tidur. Tak senonoh sungguh mereka ni,getus hati I. I tunggu 5 min &  bagi salam. I nampak mereka kelam kabut & meminta I tunggu sebab mereka nk mandikan Azalea. OK, I tunggu diluar. Tapi, ya Allah, dah namanya baru bangun tidur, pergerakan mereka sangat lambat.

Melihat pada kelembapan mereka, I masuk je &   terus pakaikan baju Azalea bila I tengok dia sudah mandi. Memang geram dibuatnya, tapi I buat muka manis,lah sebab I dah rempuh masuk tanpa kebenaran. I nak balik masak lagi, memang tak sabar dengan orang lembap macam tu.

Nak dijadikan cerita, I hantar juga Azalea ke nursery belakang rumah I even I berikrar tak nak hantar dia ke situ. Denagn suara bayi &  kanak-kanak kecil menangis, I memang tak nak anak I jadi mangsa. Tapi my husb kata Azalea dah besar, so dia takkan apa-apa. Dengan berat hati I hantar Azalea. Kelebihan menghantar Azalea ke taska kali ini adalah kerana ia memanglah sangat dekat &   menyenangkan hati I, tapi I setiap kali ambil Azalea balik dari taska ni, dia mesti menangis menunjukkan reaksi trauma yang menghairankan I. Macam dia tak sabar nak memeluk I. I memang tak sedap hati sangat-sangat bila melihat tanda-tanda macam ini.

Setiap hari I memang bekalkan Azalea makanan tapi kadang-kadang tak berusik. Dalam hati I, mungkin mereka bagi makanan yang mereka masak. Dan yang paling menghairankan, tuala Azalea tak pernah digunakan. 

"Bila I tanya, kenapa tuala anak I bersih sj, tak guna, ke?"

Staf nursery yang pass anak pada I kata tak sempat nak ambil tuala anak I &   dia pakaikan towel bayi lain. Punyalah I terkejut sampai tak terkata apa-apa. Tuala orang lain mungkin tak bersih & sebab itulah ruam Azalea tak baik-baik.

Setaiap kali I ambil Azalea, staf tu mesti cakap Azalea kuat menangis &  tak boleh ditinggalkan. Eh, anak I kecil lagi, kot. Dan setiap budak mestilah berbeza &   I bayar untuk mereka menjaga anak I bukannya untuk condemn anak I macamana. I cuma senyum saja sebagai balasan.

Bila sampai rumah, I periksa bakul baju Azalea. Lampin pakai buang cuma luak 2 keping. Takkanlah sepanjang 8 jam, hanya 2 kali lampin Azalea ditukar. Patutlah ruamnya tak reda-reda. Geram bercampur terkilan I dengan attitude mereka. Sudahlah I tak dibenarkan melihat keadaan dalam taska tu & angin ape lah yang masuk dalam kepala I sampai I membenarkan Azalea ditinggalkan di situ tanpa I melihat dulu keadaan dalam tempat itu. Kuasa Allah, kegusaran hati I terjawab bila 1 hari, staf taska memberitahu Azalea 'digigit' kawannya. kawannya yang mana 1 I pun tak tahu. Anda boleh lihat pada gambar di bawah.

Kesan lebam di betis seperti ada yang mencubitnya sehingga lebam.
Ini kesan gigitan ke?

Ada kesan cubit juga di pergelangan tangan Azalea.

Lebam-lebam di badan Azalea disyaki dicubit.

Bila pulang ke rumah, I memang tak puas hati &  I scanned badan Azalea. Luluhnya hati I bila melihat kesan-kesan lebam di atas. Terus I call my husb suruh dia pulang segera sebab I nak buat repot polis!! Bila husb I pulang, dia tak bagi I terus ke pihak polis, jadi kami ke Hospital Putrajaya untuk meminta doktor examine lebam-lebam itu. Mereka menyarankan kami membuat laporan polis tapi my husb yang berkeras menolak dengan alasan takut kami salah telahan. Jadi, kami meminta agar pihak hospital melaporkan kejadian ini kepada JKM.


Kebetulan hari yang sama, I daftarkan Azalea di Columbia Specialist Hospital Puchong untuk rawatan selsema & batuknya yang berpanjangan. Kisah Azalea di wad akan I publishkan tak lama lagi.


Nak dipendekkan cerita, dalam I susah hati menghantar Azalea ke nursery di belakang rumah dengan hanya berjalan kaki, I ada juga bertanya-tanya pada kakak yang tinggal di depan nursery tu sama ada ada orang yang mau menjaga Azalea. Rupanya kebetulam kakak tu memang menjaga anak 2 orang api beliau tak mahu tambah lagi. I pun tak kata ape,alah. selang 2-3 hari beliau ada lagi berborak dengan I & I tergerak hati untuk memujuk beliau menjaga Azalea. Beliau meminta I memeberinya masa untuk berbincang dengan suaminya. Kuasa Allah &  berkat doa mak abah I yang risaukan Azalea, kakak tu @ Kak Ila sudi menjaga Azalea. Alhamdulillah. Tapi agak kelakar sebab rumah kakak tu betul-betul berdepan dengan taska yang menyebabkan anak I lebam-lebam di badan &  trauma sebab dibiarkan menangis terlalu lama. Sekarang Azalea lah heroin di rumah Kak Ila & paling tinggi &  paling chubby dijaga Kak Ila. Aduh, lenguh lengan mendokongnya.


Kepada ibu bapa di luar sana, jika ingin menghantar anak ke taska, sekali sekala perlu juga buat spot check. Kita bayar untuk mereka jaga anak kita. Jangan dibiarkan mereka membuat sesuka hati pada anak kita. Tapi kalau anda big fan of nursery, I kira anda mestilah mempunyai anak-anak yang kuat &  lasak tak seperti anak I. So survey dengan sebaiknya sebelum mendaftarkan anak ke nursery. Periksa sama ada nursery itu berdaftar atau tidak.

Good luck!


Sunday, 5 July 2015

Urutan untuk rawat batuk dan selsema bayi dan kanak2



http://www.ashadee.net/go/51387/zazleen

Salam n hi,

Sebagai seorg ibu, mestilah kita stress n kesiankan ank kita yg masih kecik menangis tak selesa tersumbat hidungnya atau batuk yg berpanjangan. 4 org my children pnh experienced all that. Colds n cough, mmg kerjanya berulang alik ke klinik. mujurlah klinik panel, klau tak mau beribu expenses ke klinik shj.

So I did some research.  Ubat bukanlah everything. Alhamdulillah, terjumpa dgn Tuina Massage yg katenya adalah kaedah perubatan Cina. Tp biasalah, nk baca psl Tuina Massage dlm tulisan Cina memang fail lah. Pinyin pun xtentu ingat lg mcmn nk sebut. LOL.

I pun massage my twin babies every day lepas sapu Homemade Balms tu. Mmg kekok juga. Tp lepas bnyk kali buat, amboi! Jadi terrer plak, haa.. (sape lg nk puji diri sendiri klau x, me and myself, kan).

Nanti I tulis lg review, got to run to class. ..... so??? ape lagi...
Enjoy the vids!!



Urutan Bayi Selsema 



Lots of love,
Azlin

Monday, 22 June 2015

Senarai balm untuk batuk, selsema, resdung dan asthma

Salam dan hi,

Untuk memudahkan lagi urusan pencarian balm yang sesuai bagi anak2 anda dan anda sendiri, boleh lihat gambar di bawah dan pilih ye.

Setiap balm adalah +- 60g dan berharga RM10, Postage ialah RM7 bagi 8 balm dan ke bawah.
Promosi bulan Ramdhan : setiap pembelian 3 balm akan mendapat travel size balm PERCUMA.
Terima kasih.

Saturday, 20 June 2015

Merawat Hidung Tersumbat yg menyerang di bulan Ramadhan

Salam n hi..
Rasanya belum terlambat utk I ucapkan Selamat Berpuasa kepada semua readers. Semoga kita mendapat lebih keberkatan di bulan Ramadhan tahun ini berbanding tahun2 sebelumnya (Errr.. last year xpuasa langsung sbb bersalinkan si kembar #acanucin ni haa).

OK.. mcm biasa, bulan Ram-dhoon kenalah bgun n masak sahur, kan. Bkn ade maid nk masakkan or mak sendiri nk tolong hidang nasi. Dh besar panjang n ank 4 dh pun (tp tetap homesick!!). Alkisahnya bangun pagi buta untuk menumis bagai, hidung ni asyik tersumbat n pyh benor nk bernapas (mintak nyawa!!). So kita bukakla kitab Natural Healing kita mcm biasa..

OK, hidung tersumbat ni mungkin sbb allergy atau ada nasal polip yg menghalang udara masuk secara semulajadi. Ah sudah.. mcmn ni.. nk kate allergy, takdelah plak pengesahan dr doktor bertauliah. Pengesahan dr yg tak bertauliah byk je..hehe.

Tengah2 mnulis ni si kmbar ni dok merayap around me mcm beluncas..geramm.
Ok, berbalik pada hidung sumbat tu, I cuba cari blend atau gabungan Essential Oils (EO) utk Nasal Congestion atau Hidung Tersumbat ni. Ada byk kombinasi tapi sebab Lime Essential Oil baru sampai from US, I nk try kombinasi atau blend yang ada Lime dalam botol 10ml dicampur dengan Sweet Almond Oil yg sgt baik utk kulit (tiba2 teringat Almond London, hoi2)

Nasal Congestion (kon-jes-shen) Oil:
1. Eucalyptus
2. Rosemary
3. Lime

Dh siap blend I sapu di T Zone dan pipi di tepi hidung or senang cerita Sinus Zone la kan dan tak lupa untuk urut area yang I sapu Nasal Congestion Oil selama beberapa minit (sampai merah2 kulit, jgn sampai lebam!! Hehe). I ulang selang 10 minit. 

Tadaaaaa!! 

Clear pernafasan yang sebelum ni sangkut2..
Oh ya, perlu diingatkan, minyak ni untuk yg berumur 6 TAHUN KE ATAS sahaja ye. Sebab EO yg I gunakan tak sesssuaii utk baby n kanak2 di bawah 6 tahun.
OK klau ada antara readers yg nk cuba Nasal Congestion Oil 10ml ni, bolehla SMS or Whatsapp this no and purchase. 

Azlin Zain | 019 - 3110844 | 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...