Please CLICK on the Ad

Followers

Wednesday, 18 February 2015

Balm bawang putih untuk selsema dan batuk

Salam n hi,
My children dh few days kn flu n cough. Tapi flu xlah serious smpai congested hidungnya sebab I mmg fight habis2an kali ni dgn Home Remedy.

Sunday, 15 February 2015

Buat balm sendiri

Salam n hi,
Minggu ni siap 2 batches of balm i.e. Citronella balm dgn vapor balm. I tuang dlm bekas balm 20g. Yg extra I tuang dlm bekas Vicks yg I recycle.
Sebenarnya xsusah nk buat balm sendiri. Tp nk mendapatkan bahan2 tu yg susah. Dr memilih carrier oil sampaila ke Essential Oils n harganya pun xmurah Essential oils ni. Main Dollar2 je semua.

Then I uploaded gambar2 bahan2 n finished product di FB, kawan2 plk mintak buatkan. Lpas calculate the cost, I letak harga RM5 for each 20g. Balm pulak boleh customade e.g. Citronella, Vapor, Relax n etc.
Ok layan pics dlu..



Sunday, 8 February 2015

Hantar gambar kembar pada Pa n Ma

Salam n hi,
Weekends pagi2 mmg seronok golek2.. si kembar pun jenis bgn pg awal. Cuma Dina my 2nd child ni je mmg jnis bgn lambat.
Yesterday I bru smpat nk email n private message Pa & Ma. My nephew's wife tagged me kat fb yg Pa & Ma tgh cari twins mybe to feature in their magazine.
Honestly I m not hoping that much tp kalau dh rezeki budak2 ni xke mana, Alhmdulillah la. Cuti pun byk lg so bolehla hntr if chosen.
I hantar gambar yg casual je. Mmg xmnyempat nk ke studio mn2 n buat profile pic.


Happy je muka si adik (orange). Abg (maroon) control sengih. Tapi 2-2 dh bam2 la. Terkejut jg masing2 menuju ke arah 10kg. Asalkan anak2 ibu ni sihat.

Dh 7 bulan ni mmg kjanya mniarap ajelah. Lepas tu tgn dok mencapai n menarik. Habis rambut kakak2 kena tarik. Kesian betul .. diorg ni genggam rambut kakak2 n xlepas. Sideburn I pun ditariknya. Pedih smpai keluar air mata I ni. 

Whatever pun..mmg anugeeah Allah ada diorg ni. Mmg penat sikit sbb masing2 dh tau takut bila kena tinggal. Menjerit macam kena cubit. 

Layan gambar2 pulak ye..




Wednesday, 28 January 2015

Kenapa baby oil bahaya?

Salam and hi,

sejak 2 menjak jd mother of 4 ni I lg byk membaca. Bukan makin bz xmembaca tp makin suka pulak nak2 anything related to natural and homemade beauty & health ni. However suddenly I came across blogs yg against baby oil digunakan pada badan kita apetah lg pada badan anak2 kecil. Tak kira brand terkenal, tempatan atau imported, the content itself yg membahayakan.

Apa yg I baca, kebanyakan baby oils ni pada bottle nya tertulis

...."Mineral oil, fragrance"....




sebagai ingredients nya. Ape tu mineral oil? Takkan mineral water kot kan. So bila I baca blog ni writer tu lis pasal keburukan mineral oil pada manusia, telan air liur I dibuat nya. You can read them yourself HERE and HERE and also HERE dan kisah tragis baby & baby oil HERE

Well, lepas baca articles ni semua, lagilah kuat I nk practice safe and natural products used onto my children's body. Apa2 yg berkaitan dengan petroleum ke parafinum ke or petrolatum semuanya I xnk. Sebab tulah I beriya cari beeswax untuk buat products for my children. Walaupun harganya tak murah, I rasa memang perlu kita start dari sekarang. 

Apa antara keburukan mineral oil:

*Penggunaan pada kulit muka akan menggalakkan jerawat dan buat muka kelihatan semakin tua dari usia.
*Mineral oil bertindak sebagai pembungkus plastik pada kulit kita seterusnya menyebabkan kulit sukar bernafas jadi kulit tak menerima lembapan semulajadi sekaligus kita kehilangan connective tissues dan kulit akan tua cepat.
*pemakaian beulang kali juga menyebabkan kegagalan fungsi organ seperti "ovarian dysfunction, endometriosis, miscarriages, and damage to the immune system, Anderson states.

Oleh itu, semalam juga I beli vegetable oils mcm grapeseed oil dan olive oil dan titikkan beberapa drops essential oils dan sapu pada badan my chidren and they all slept soundly mlm tadi, Alhamdulillah. 

I pun memang ada buat extra and packed them cantik2 dlm essential oil bottles. Later I'll launch them lah, Insyaallah.

Tuesday, 27 January 2015

DIY Vapor Balm

Dalam n hi,
Alhndulillah beeswax yg di ordered dh pun sampai kat office. Balik ni boleh proceed project homemade vapor balm and massage oils.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...