Please CLICK on the Ad

Followers

Wednesday, 28 January 2015

Kenapa baby oil bahaya?

Salam and hi,

sejak 2 menjak jd mother of 4 ni I lg byk membaca. Bukan makin bz xmembaca tp makin suka pulak nak2 anything related to natural and homemade beauty & health ni. However suddenly I came across blogs yg against baby oil digunakan pada badan kita apetah lg pada badan anak2 kecil. Tak kira brand terkenal, tempatan atau imported, the content itself yg membahayakan.

Apa yg I baca, kebanyakan baby oils ni pada bottle nya tertulis

...."Mineral oil, fragrance"....




sebagai ingredients nya. Ape tu mineral oil? Takkan mineral water kot kan. So bila I baca blog ni writer tu lis pasal keburukan mineral oil pada manusia, telan air liur I dibuat nya. You can read them yourself HERE and HERE and also HERE dan kisah tragis baby & baby oil HERE

Well, lepas baca articles ni semua, lagilah kuat I nk practice safe and natural products used onto my children's body. Apa2 yg berkaitan dengan petroleum ke parafinum ke or petrolatum semuanya I xnk. Sebab tulah I beriya cari beeswax untuk buat products for my children. Walaupun harganya tak murah, I rasa memang perlu kita start dari sekarang. 

Apa antara keburukan mineral oil:

*Penggunaan pada kulit muka akan menggalakkan jerawat dan buat muka kelihatan semakin tua dari usia.
*Mineral oil bertindak sebagai pembungkus plastik pada kulit kita seterusnya menyebabkan kulit sukar bernafas jadi kulit tak menerima lembapan semulajadi sekaligus kita kehilangan connective tissues dan kulit akan tua cepat.
*pemakaian beulang kali juga menyebabkan kegagalan fungsi organ seperti "ovarian dysfunction, endometriosis, miscarriages, and damage to the immune system, Anderson states.

Oleh itu, semalam juga I beli vegetable oils mcm grapeseed oil dan olive oil dan titikkan beberapa drops essential oils dan sapu pada badan my chidren and they all slept soundly mlm tadi, Alhamdulillah. 

I pun memang ada buat extra and packed them cantik2 dlm essential oil bottles. Later I'll launch them lah, Insyaallah.

Tuesday, 27 January 2015

DIY Vapor Balm

Dalam n hi,
Alhndulillah beeswax yg di ordered dh pun sampai kat office. Balik ni boleh proceed project homemade vapor balm and massage oils.

Saturday, 27 December 2014

Mengenali essential oils sebagai rawatan alternatif

Salam & good day,
Entry kali ni I nk cerita psl mcmn I boleh terpanggil utk study abput essential oils for daily use. Rupanya Essential Oils (EO) hv been widely used in Western Countries n other continents. Cumka di Malaysia sj yg belum meluas penggunaannya.
In terms of medical & health, Malaysia ni kiranya antara yg paling murah kosnya & paling senang access to medicine or drugs. Kita masuk klinik, jumpa doctor, keluar & ambil ubat. Semuanya under 1 roof. Mcm yg my sis who used to live in California, consultation & ubat dikenakan caj berbeza.. dan MAHAL! Pernah my niece kna Otitis Media, doc yg consulted her to examined n usik2 sikit bila keluar je bill tengok2 USD105!! Dan, ubat tak diberikan sekali, ya. Resit ubat yg diberikan tu kena pergi ke farmasi dan bayar ubat di situ. Memang buat duit medical practitioners di negara luar ni.
So, due to that reason, Westerners ni turn to a healthier lifestyle n alternative medical treatment.
Kembali pada zaman sebelum medicine n drugs were invented!!
Bila I fikir balik, I baru realized yg I dh terlalu dependent dgn drugs & steroid which without knowing byk side effectsnya pd ank2 kita especially babies.
Personally I cukup xsuke & cuba sedaya upaya elakkan dr mengeluarkan 'curative statements' mcm 
i. Produk ini boleh menyembuhkan resdung!
Ii. Produk ini boleh menghilangkan stress!
Sebaliknya we refer to the plant's specialty, contohnya
a. Lavender dikatakan mempunyai bau yg berpotensi untuk meransang otak menjadi lebih tenang.
b. Lemon mempunyai sifat citrus yg menyamankan dan selalu digunakan kepada kanak2 yg hyperactive.
Do you notice the differences? Essential oils ni ada byk kegunaan apabila dicampur mengikut resipi tertentu. Antara penyakit yg sesuai dirawat dgn EOs : 
1. Resdung
2. Selsema & batuk
3. Sakit kepala
4. Colic @ kembung perut
5. Parut di kulit
Dan banyak lg.
Cara untuk menggunakan EOs adalah disarankan utk LUARAN shj n tidak dimakan. EOs sebaiknya dicampur dgn carrier oil seperti Grapeseed oil atau Olive oil ataupun Sweet Almond oil dan disapu pada kulit contohnya tapak kaki dan diurut. Boleh juga EOs diletakkan dlm diffuser atau humidifier untuk dpasang di rumah. 
Npk tak merbahaya kan?
So kali ni mmg I nekad utk study carefully bab EOs ni untuk my children.
Tak nak biasakan diorg dhn ubat2an lagi kalau xmemerlukan. EOs ni untul pklau betul caranya boleh menghindari penyakit2 yg biasa babies n children dapat. So sgt berbaloi utk parents yg nkkan natural healing buat ank2 n Insyaallah dpt kurangkam penggunaan ubat2an n bil klinik atau hosp swasta yg tak dpt nk claim insurans tu kan. 
EOs brand ape yg sesuai? I akn tulis dlm next entry. Tunggguuuu..


Kisah si kembar: Najis berdarah

Salam,
Baru-baru ni sejak 2 menjak musim tengkujuh ni my twins kna cirit-birit or diarrhea. Memang agk panic n haru bila masing2 tak boleh nk tdo lena n asyik terkejut2 tengah2 tdo.
Mulanye I ingat kna gangguan ke ape. Sekali bila Hassan, the 1st twin tu poo poo ade darah plk ms tu I tau lah reason gangguan tu xblh pkai. Memang sakit perut bdk ni I kate dlm hati.

Bila dh lebih 7x berak n masih watery, jelly n bloody,  i pun ajk the father pg clinic. My dear friends yg doctors pun bgtau baik pg clinic sbb ade 2 possibilities:
1. Dysentery
2. Intussusception

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...